Policajné jednotky boli v Trenčíne mimoriadne dôsledné

Administratívnu budovu Vodných elektrární v Trenčíne obsadili policajti v stredu predpoludním bez veľkého rozruchu. Ľudia z okolia ani nezbadali, že sa niečo deje. Zamestnanci boli prekvapení.

24.07.2014 08:00
debata
zväčšiť Centrála pre vodné elektrárne bola v stredu pri... Foto: Milan Kráľ, Pravda
Slovenské elektrárne Centrála pre vodné elektrárne bola v stredu pri razii pre verejnosť uzavretá.

Skutočný dôvod, ktorým bolo získanie dokumentov z čias privatizácie elektrární ešte z rokov 2005 a 2006, bežní pracovníci nepoznali. Razia sa týka aj prevodu Gabčíkova z elektrární a o to dôslednejší boli preto policajti zrejme práve v Trenčíne, kde je centrála pre vodné elektrárne.

Jeden zo zamestnancov Pravde prezradil, že policajti boli v celej budove a prehľadávali kancelárie. K ľuďom boli podľa neho slušní, išlo im vyložene o spisy.

„Myslím, že sú na každom oddelení, odo mňa zatiaľ nič nechceli. Videl som, že na prvom poschodí majú nachystané vrecia a do nich ukladajú dokumenty,“ dodal mladý muž. Trenčania na udalosť reagovali pokojne.

„Chvíľu bol pred budovou väčší hlúčik ľudí, zdalo sa mi, že len tak debatujú a pofajčievajú. Potom všetci zmizli v budove. Policajtov som si nevšimla,“ vraví predavačka z predajne v blízkosti budovy. Dovnútra sa však nebolo možné dostať bez zamestnaneckého preukazu. Z vrátnice vyšiel statný muž v bielej košeli, pracovník SBS. Vraj tu nemôže nik byť, ani pred budovou, lebo je to súkromný majetok. A nemôže sa tu ani fotografovať, lebo je to zakázané. Len z verejného priestranstva oproti budove.

Vo vestibule boli policajti v čiernych uniformách. „Do budovy je vstup zakázaný, ihneď ju opustite. Počuli ste, čo hovoril pracovník SBS,“ povedal jeden z kukláčov. Videli sme viacerých ľudí, čo sa tiež chceli dostať do budovy, ale kukláči ich nepustili.

Okolo poludnia začali zamestnanci elektrární vychádzať na obed. Do reči im príliš nebolo, väčšina z oslovených nepovedala ani slovo. Alebo boli veľmi struční. „Je tam plno policajtov v civile, nevieme, čo sa deje. Ale nebudem o tom rozprávať, ešte by som mala potom nejaké problémy,“ povedala žena v stredných rokoch.

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenské elektrárne #Gabčíkovo