Rada Európskej únie potvrdila vstup Litvy do eurozóny

Eurozóna sa definitívne rozrastie o ďalšieho člena. Potvrdila to Rada Európskej únie, ktorá v stredu formálne schválila vstup Litvy do eurozóny k 1. januáru 2015.

24.07.2014 16:07
debata

Konverzný kurz litovského litasu stanovila na 3,45280 za 1 euro, čo zodpovedá úrovni súčasnej centrálnej parity litasu v mechanizme výmenných kurzov ERM II. “Európska centrálna banka (ECB) a Lietuvos bankas sa dohodli na sledovaní vývoja litovského litasu voči euru na devízovom trhu do 1. januára 2015,” píše sa v tlačovej správe ECB.

Súčasne so vstupom Litvy do eurozóny od januára 2015 prevezme ECB taktiež priamy dohľad nad najväčšími litovskými bankami, keďže krajina zároveň vstupuje aj do jednotného mechanizmu dohľadu. Na žiadosť Lietuvos bankas je Litva od januára 2015 spolu s 18 krajinami eurozóny zapojená aj do komplexného hodnotenia súvah bánk. “Hodnotenie sa v Litve vzťahuje na tri úverové inštitúcie s najvyšším objemom aktív, teda SEB bankas, Swedbank a DNB bankas,” konštatuje ECB.

Komplexné hodnotenie predstavuje podrobnú analýzu súvah a odolnosti najväčších inštitúcií, ktoré sa uskutočňuje v rámci príprav ECB na prevzatie jej úloh v oblasti dohľadu. Výsledky za Litvu budú zverejnené v októbri 2014 v rámci informovania o všetkých bankách.

Litva tak bude 19. krajinou, ktorá sa stane súčasťou zoskupenia štátov Európskej únie, kde sa používa jednotná európska mena euro. Zavŕši tak integráciu pobaltských štátov do eurozóny, keďže Estónsko a Lotyšsko boli krajiny, ktoré do eurozóny vstupovali ako posledné v rokoch 2011, resp. 2014. Slovensko rozšírilo rady krajín platiacich eurom ako posledné pred spomínaným pobaltským trojlístkom v januári 2009. Vstup Litvy do eurozóny ešte pred Radou Európskej únie odsúhlasili Európska komisia, ministri financií štátov eurozóny a Európsky parlament.

debata chyba
Viac na túto tému: #euro #eurozóna #Litva