Eustream pracuje na troch nových plynovodoch

Spoločnosť Eustream v súčasnosti pracuje na troch projektoch výstavby plynovodných prepojení s okolitými krajinami.

24.07.2014 16:33
debata (5)

Finišuje s projektom reverzného chodu plynu s Ukrajinou, ako aj s výstavbou plynovodného prepojenia s Maďarskom. V štádiu rozpracovanosti má projekt výstavby plynovodného prepojenia s Poľskom.

"Pozícia Eustreamu spočívajúca v zabezpečení rozsiahlych prepravných kapacít v smere východ-západ a opačne, spolu s budovaním severo-južných prepojení, umožní neobmedzené cezhraničné prúdenie plynu a poskytne zákazníkom zaujímavé príležitosti. Zároveň sa posilní cezhraničná likvidita a integrácia plynárenského trhu v regióne strednej a východnej Európy,“ uviedol hovorca Eustreamu Vahram Chuguryan.

V septembri by sa malo začať s testovacou prevádzkou plynovodného prepojenia s Maďarskom. "Na slovenskej strane je výstavba plynovodu kompletne ukončená. V súčasnosti čakáme na ukončenie prác na maďarskej strane,“ dodal Chuguryan. Plynovod s Maďarskom spája kompresorovú stanicu vo Veľkých Zlievcach s maďarskou obcou Vecsés. Plynovodom sa bude dať prepraviť 12 miliónov metrov kubických plynu denne.

V septembri by sa malo začať s reálnou prevádzkou plynovodu spájajúceho slovenské Vojany a ukrajinský Užhorod. "V súlade s memorandom o porozumení podpísanom Eustreamom a Ukrtransgazom 28. apríla 2014 a nedávnou úspešnou procedúrou Open Season, slovenský prepravca plynu pokračuje v stavebných prácach na plynovode Vojany. Testovanie plynovodu bude na konci augusta,“ doplnil Chuguryan. Zo Slovenska na Ukrajinu by sa vďaka tomuto plynovodu mohlo ročne prepraviť do 10 miliárd metrov kubických plynu.

Slovenský prepravca plynu spolu s poľskou firmou Gaz System už pripravujú v rámci projektu výstavby slovensko-poľského plynovodného prepojenia žiadosť na poskytnutie prostriedkov z fondu CEF (Connecting Europe Facility). "Zabezpečujeme dokumentácie potrebné na začatie výstavby. Plynovod by mohol byť v prevádzke v roku 2018,“ konštatoval Chuguryan.

Eustream je prevádzkovateľom prepravnej siete zemného plynu v Slovenskej republike. Jeho hlavným poslaním je preprava zemného plynu na Slovensko a cez jeho územie na európske trhy. Od roku 1972 Eustream prepravil viac ako 2,2 bilióna metrov kubických plynu. Eustream vlastní a prevádzkuje vysokotlakový prepravný systém, ktorý pozostáva zo štyroch až piatich paralelných potrubí v celkovej dĺžke viac ako 2 255 kilometrov a štyroch kompresorových staníc s celkovým inštalovaným výkonom viac ako 600 megawattov. Stopercentným vlastníkom Eustreamu je firma SPP Infrastructure, v ktorej má Slovenský plynárenský priemysel ovládaný štátom 51-percentný podiel a 49-percentný podiel Slovak Gas Holding B.V., ktorý vlastní česká energetická skupina Energetický a průmyslový holding (EPH).

5 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #Eustream