MMF: Konflikt v pásme Gazy už má ekonomické dopady

Viac ako dvojtýždňový konflikt medzi Izraelom a Pásmom Gazy už má zreteľné dopady na ekonomiku oboch znepriatelených strán.

25.07.2014 06:00
Izrael, Pásmo Gazy Foto: ,
Izraelská delostrelecká jednotka ostreľuje pásmo Gazy.
debata (2)

Boje stoja izraelské verejné financie 0,2 percenta hrubého domáceho produktu (HDP), odhadol Medzinárodný menový fond (MMF).

Izrael poškodzuje najmä vplyv bojov na cestovný ruch a malé a stredné firmy. Ak sa bude konflikt predlžovať, budú jeho dôsledky horšie, povedal hovorca MMF William Murray.

„Musíme ale zdôrazniť, že akonáhle sa konflikt skončí, očakávame, že rast izraelskej ekonomiky sa relatívne rýchlo zotaví,“ povedal Murray podľa agentúry Reuters. Izraelský HDP vzrástol v prvom štvrťroku o 2,9 percenta. Izraelská centrálna banka minulý mesiac znížila odhad rastu v celom roku na 2,9 percenta z doterajšej predpovede 3,1 percenta.

Izraelský spracovateľský priemysel v dôsledku ostreľovania raketami z Gazy hlási škody vyše 100 miliónov dolárov a strata príjmov z turistiky sa v treťom štvrťroku odhaduje na 500 miliónov dolárov. Oslabujú tiež spotrebiteľské výdavky, pretože pre rakety zostávajú Izraelčania viac doma.

Kurz šekela ale zostáva bez ohľadu na eskaláciu bojov na trojročnom maxime voči doláru. Horšia je situácia Palestínčanov, ktorí sú závislí na peniazoch zo zahraničia. Bez financií z cudziny by palestínske úrady neboli schopné obnoviť infraštruktúru a budovy poškodené izraelskými odvetnými útokmi, povedal Murray.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #MMF #Izrael #Palestína #Pásmo Gazy