Únia vyzerá jednotnejšie. Rusko sa ju bude snažiť rozdeliť

Európska únia vyzerá jednotnejšie, čo sa týka ruských sankcií, ako ešte pred pár týždňami. Jej postoj určite ovplyvnila katastrofa malajzijského lietadla na východe Ukrajiny. Stroj minulý týždeň pravdepodobne zostrelili proruskí rebeli. Zahynulo 298 ľudí, medzi nimi viac ako dve stovky občanov EÚ. Separatisti vinu odmietajú.

25.07.2014 09:10
Frans Timmermans, Dato' Hamzah Zainudin,... Foto: ,
Holandský minister zahraničných vecí Frans Timmermans (vpravo), ktorého krajina stratila pri tragédii 193 občanov, s malajzijským štátnym tajomníkom rezortu diplomacie Dato' Hamzahom Zainudínom.
debata (44)

Po mesiacoch veľmi postupných krokov, keď sankcie únie proti Rusku boli namierené najmä proti jednotlivcom, Európa pritvrdila. Od Moskvy žiada, aby čo najrýchlejšie prispela k zmierneniu napätej situácie na východe Ukrajiny. Kremeľ má využiť svoj vplyv na rebelov, ktorým podľa západných spravodajských služieb dodáva ťažké zbrane. Rusko tvrdí, že to tak nie je.

Ako pokračuje konflikt na Ukrajine, vyzerá to tak, že Európska únia je jednotnejšia. Nebude to však mať ľahké. Neochota ohroziť svoje záujmy prispieva k jednotnosti viac, ako ochota zatlačiť na Rusko. A bez ohľadu na to, čo sa bude diať na Ukrajine, toky tovarov sa nezastavia rýchlo,“ reagoval na situáciu okolo sankcií Sergej Utkin z Centra pre situačné analýzy z Ruskej akadémie vied. "Medzitým sa Moskva bude určite snažiť prostredníctvom rôznych zaujímavých návrhov docieliť, aby únia nehovorila jedným hlasom, čo sa týka Ruska,“ myslí si Utkin.

Vo štvrtok veľvyslanci krajín Európskej únie rokovali v Bruseli o ďalších sankciách. Citlivosť témy podčiarkla informácia denníka Financial Times, že bolo v špeciálne zabezpečenej miestnosti, do ktorej si nemohli vziať komunikačné prístroje. Podľa zverejnených informácií boli na stole viaceré návrhy, ale najviac pozornosti si vyslúžil ten, aby mali ruské štátne firmy obmedzený prístup na finančné trhy.

Podľa ekonomickej expertky Iany Dreyerovej je to symbolicky skutočne veľký krok. "Odráža stav, keď Európa v zásade akceptovala financovanie ruských spoločností, čo hralo do kariet zahraničnej politike prezidenta Vladimira Putina. Okrem energetickej závislosti boli práve finančné centrá v Európe jedným z dôvodov, prečo nebola únia schopná prísť s jasnou a jednotnou odpoveďou na ruskú politiku na Ukrajine,“ povedala expertka pre Pravdu.

Dryerová si myslí, že navrhnuté sankcie majú úlohu izolovať Rusko v dlhodobejšom výhľade. "Otázka je, či to zastaví Putinove dobrodružné zahranično-politické kroky. Tie sa týkajú porušenia medzinárodného práva a rešpektu k územnej celistvosti krajín. Budeme pri tom nápomocní, ak nezasiahneme aspoň štátom vlastnené spoločnosti a firmy spojené s Putinovým režimom. Tie získavajú z prístupu k atraktívnym európskym a globálnym finančným službám,“ tvrdí zakladateľka analytického portálu Borderlex.

Tvrdšie opatrenia proti Moskve môže umožniť do istej miery zmenený postoj väčších krajín ako Nemecko či Taliansko. Oba tieto štáty sú hospodársky úzko spojené s Ruskom. Taliansko včera podľa agentúry Reuters vyhlásilo, že sankcie podporuje. Nemecko si vraj dokonca vie predstaviť opatrenia, ktoré zasiahnu celé sektory ekonomiky. "Dá sa to očakávať do konca mesiaca,“ uviedol nemecký vlády zdroj pre Reuters.

Na také široko poňaté sankcie by však malo byť potrebné stretnutie lídrov krajín EÚ. Tak znela predchádzajú dohoda, teda že na odobrenie takzvanej tretej fázy opatrení, sa musí zísť Európska rada. Návrh by mohla predstaviť Európska komisia v utorok na budúci týždeň.

© Autorské práva vyhradené

44 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Rusko #sankcie #Vladimir Putin #proruskí separatisti #zostrelené malajzijské lietadlo