Nemeckí spotrebitelia majú najlepšiu náladu za 7,5 roka

Spotrebiteľská nálada v Nemecku sa dostala na najvyššiu úroveň za sedem a pol roka a tamojší spotrebitelia sú optimistickejší ohľadom vyhliadok príjmov. Vyplýva to z piatkových údajov výskumnej spoločnosti GfK. Index spotrebiteľskej dôvery pre august stúpol na 9,0 bodu z júlových 8,9 bodu.

25.07.2014 09:27
debata

Augustová hodnota je najvyššia od decembra 2006 a tiež vyššia, než očakávali analytici v ankete Reuters. Najlepšie náladu za sedem a pol roka GfK u spotrebiteľov zistili aj pre júl.

„Aj napriek eskalácii situácie v Izraeli a na Ukrajine sú nemeckí spotrebitelia toto leto stále neobyčajne optimistickí,“ uviedol analytik GfK Rolf Bürkl. Údajné zostrelenie malajzijského lietadla nad Ukrajinou sa v prieskume ešte neprejavilo. Spoločne s krízou v Pásme Gazy by to však náladu spotrebiteľov mohlo začať kaziť.

Čiastkový index sledujúci očakávania nemeckých spotrebiteľov ohľadom príjmov stúpol na najvyššiu úroveň od roku 1991. Pracovný trh v najväčšej európskej ekonomike je stabilný, mzdy rastú a inflácia je mierna. Zvýšenia reálnych príjmov by sa podľa GfK mohli dočkať aj dôchodcovia.

Očakávania spotrebiteľov ohľadom vývoja domácej ekonomiky sa pre krízy na Blízkom východe a na východne Ukrajiny mierne zhoršili, celkovo ale zostali na vysokej úrovni. Medzi zákazníkmi sa však ukázala menšia ochota míňať. Začali sa totiž vytrácať účinky júnového zníženia sadzieb Európskej centrálnej banky, ktoré tradične sporiacich Nemcov odrádzali od ukladania peňazí do bánk.

debata chyba
Viac na túto tému: #ECB #Nemecko