Veľké podniky z Klubu 500 podporili stimuly pre Duslo Šaľa

Plánovaná investícia spoločnosti Duslo Šaľa, a.s. je podľa Klubu 500 dobrou správou pre Slovensko.

25.07.2014 14:04
debata (5)

Ako ďalej informoval klub, jeho členovia odmietajú neodborné a politické vyjadrenia predstaviteľov strany Sloboda a Solidarita (SaS) Richarda Sulíka a Jany Kiššovej.

„Namiesto toho, aby uvedení politici privítali, že slovenská ekonomika vďaka rozhodnutiu vlastníka spoločnosti neinvestovať v Nemecku, ale na Slovensku získa významnú investíciu vo výške 300 miliónov eur, označili dané rozhodnutie ako pľuvanec do tváre všetkým daňovým poplatníkom tohto štátu,“ uviedol klub. Podľa jeho členov je zarážajúce, s akou ľahostajnosťou prehliadli skutočnosť, že v tomto konkrétnom prípade ide o zachovanie ďalšej existencie podniku založeného v roku 1958.

„Pýtame sa, či si pán Sulík uvedomuje, akými čiastkami spoločnosť každoročne prispieva k napĺňaniu slovenského štátneho rozpočtu, ako aj rozpočtov zdravotných a Sociálnej poisťovne, a o aké čiastky by v prípade rozhodnutia investovať v Nemecku Slovensko prišlo,“ uvádzajú členovia Klubu 500. Taktiež poukazujú na subdodávateľov s tisíckami zamestnancov z radov malých a stredných podnikov, ktorí sú závislí na spolupráci s Duslo Šaľa.

Klub 500 sa tiež pýta predsedu SaS, či „pľuvancom do tváre daňových poplatníkov“ nebolo schválenie investičnej pomoci spoločnosti Gallai&Wolff v roku 2011, predloženú ministrom hospodárstva za SaS Jurajom Miškovom. „V tomto prípade išlo o poskytnutie 50-percentnej štátnej pomoci pre investora, ktorý ma na Slovensku svojho priameho konkurenta, čím bol priamo ohrozený domáci výrobca s dlhoročnou tradíciou,“ vysvetlil klub. Členovia v tomto konkrétnom prípade vyjadrili podozrenie z podvodu, keďže malo ísť o presun výroby z jednej časti Slovenska do druhej, ktorý však bol deklarovaný ako nová investícia rakúskeho investora.

Opozičná SaS plánuje predložiť na septembrové rokovanie Národnej rady SR novelu zákona o investičnej pomoci. Novelou chce strana zrušiť pravidlo, podľa ktorého o daňovej úľave na investičný zámer nad 200 mil. eur rozhoduje len minister. SaS pritom reaguje na zámer ministra hospodárstva Pavla Pavlisa poskytnúť daňovú úľavu vo výške 58 mil. eur firme podnikateľa Andreja Babiša, a to Duslu Šaľa. „Je nehorázne, že o tak zásadnej veci, teda o daňovej úľave na investičný zámer nad 200 miliónov eur, rozhoduje za Slovensko len minister, či už hospodárstva alebo dopravy. Bez toho, aby to prerokovala vláda, a bez toho, aby to podliehalo kontrole verejnosti,“ povedala v stredu pre média podpredsedníčka SaS Jana Kiššová.

Plánovaná daňová úľava pre firmu Duslo Šaľa je podľa predsedu SaS a europoslanca Richarda Sulíka „pľuvanec do tváre všetkým daňovým poplatníkom tohto štátu“. „Pripomínam, že vyše 40 tisíc firiem, najmenších firiem, musí platiť dane, aby celková čiastka zaplatených daní sa vyrovnala tejto jednej daňovej úľave,“ upozornil.

Klub 500 združuje slovenských vlastníkov a spoluvlastníkov spoločností zamestnávajúcich viac ako 500 zamestnancov.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Duslo Šaľa #stimul #Klub 500 #SASKA