Bulharský protimonopolný úrad obvinil ČEZ a ďalšie dve firmy

Bulharský protimonopolný úrad v piatok obvinil české energetické spoločnosti ČEZ a Energo-Pro a rakúsku spoločnosť EVN zo zneužitia dominantného postavenia na trhu.

25.07.2014 18:16
debata

Firemným klientom vraj vytvárali prekážky pri zmene dodávateľa elektriny a nákupe energie na voľnom trhu. Informovala o tom agentúra Reuters. Firmy dostali dvojmesačnú lehotu na odpoveď, potom by mal bulharský regulátor vyniesť konečné rozhodnutie.

EVN a ČEZ v piatok uviedli, že vždy postupovali v súlade s bulharskými a európskymi zákonmi a regulačnými opatreniami. „Takáto vyhlásenia sú neopodstatnené, máme ale 60 dní na to, aby sme dokázali, že sme v práve,“ cituje Reuters hovorcu EVN. Spoločnosť Energo-Pro sa zatiaľ nepodarilo kontaktovať.

Rovnaký bulharský úrad v máji obvinil tie isté spoločnosti z porušenia antitrustových pravidiel, keď poskytovateľom televíznych a telefónnych služieb a internetu stanovili údajne nezmyselne vysoké ceny za prístup k svojim rozvodným sieťam.

Trojicou podnikov sa zaoberá tiež bulharský energetický regulátor DKEVR, ktorý proti nim vedie konanie o možnom odobratí licencií. Konanie začal pre spor o zaplatenie údajného dlhu distribútorov.

Ceny energií sú v Bulharsku, ktoré je najchudobnejším členským štáte Európskej únie, politicky citlivé témy. Protesty proti údajne predraženej elektrine vyústili vlani vo februári v pád vtedajšej vlády. Krajina teraz mieri k predčasným voľbám, lebo premiér Plamen Orešarski v stredu oznámil rezignáciu na svoju funkciu. Termín volieb je stanovený na 5. októbra.

debata chyba
Viac na túto tému: #energetika #Bulharsko #ČEZ