Moody's posunula rating Portugalska bližšie k investičnej kategórii

Medzinárodná ratingová agentúra Moody's zlepšila v piatok hodnotenie úverovej bonity Portugalska o jeden stupeň na Ba1, čo je o jednu priečku pod investičnou kategóriou. Agentúra je presvedčená, že aj napriek zásahom portugalského ústavného súdu do plánov reforiem bude vláda pokračovať v dôslednom ozdravovaní verejných financií.

26.07.2014 08:12
debata (1)

Moody's zrazila hlavný rating Portugalska pred tromi rokmi o štyri stupne na Ba2. Portugalsko sa v apríli 2011 stalo po Grécku a Írsku už treťou krajinou eurozóny, ktorá musela pre dlhovú krízu požiadať o zahraničnú finančnú pomoc.

Lisabon musel v rámci dohody o finančnej pomoci v objeme 78 miliárd eur prikročiť k výrazným škrtom v rozpočtových výdavkoch, zvýšiť dane a uskutočniť razantné reformy pracovného práva a ďalších oblastí.

Portugalský ústavný súd v máji zrušil niektoré rozpočtové opatrenia vlády, vrátane škrtov v platoch štátnych zamestnancov. Vytvoril tým v tohtoročnom rozpočte výpadok asi 700 miliónov eur. Podľa Moody's je ale odhodlanosť vlády k fiškálnej konsolidácii natoľko veľká, že kroky súdu by nemali situáciu verejných financií nijako zásadne zhoršiť. Portugalský ústavný súd zamietol sériu vládnych škrtov aj predtým.

Portugalsko tento rok v máji medzinárodný záchranný program krajiny oficiálne opustilo. V rámci dohôd s veriteľmi však musí naďalej výrazne znižovať rozpočtové deficity.

Portugalská ekonomika zažila v minulých rokoch najhlbšiu recesiu od 70. rokov. Vlani sa z nej začala postupne zotavovať.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #rating #Portugalsko #Moody's