India hrozí zablokovaním prvej globálnej dohody WTO

India v piatok pohrozila, že bez ústupkov na poli štátnej podpory distribúcie potravín zablokuje realizáciu prvej všeobecnej globálnej dohody v rámci Svetovej obchodnej organizácie (WTO).

26.07.2014 12:16
debata (4)

Jej zástupcovia vzniesli svoje požiadavky na zasadnutí diplomatov v ženevskom ústredí WTO, ktoré malo len potvrdiť decembrovú dohodu ministrov členských krajín organizácie z indonézskeho Bali. Proti kroku Dillí sa už dôrazne ozvali Spojené štáty.

WTO odhaduje, že dohoda spočívajúca v zmiernení colných a ďalších bariér obchodu zvýši hodnotu globálneho obchodu o jeden bilión dolárov na zhruba 23 biliónov dolárov ročne. Postupne by vďaka nej malo vzniknúť až 21 miliónov pracovných miest, najmä v rozvojových krajinách.

India bola vlani krajinou, ktorá minuloročné rokovania o dohode najviac brzdila svojimi požiadavkami na ústupky v prípade pravidiel o postupnom rušení subvencovania potravín pre chudobných. Teraz Dillí, kde sa medzitým po voľbách vymenila vláda, oznámila, že dohodu zablokuje, ak do konca tohto nevznikne definitívnu dohoda o skladovaní a distribúcii potravín, ktorá sa podľa pôvodného dojednania mala dohodnúť do roku 2017.

Indické ultimátum oživilo pochybnosti o budúcnosti WTO ako fóra pre dojednávanie globálnych obchodných dohôd. Americký vyslanec pri organizácii Michael Punke vyhlásil, že postoj Indie, ktorú podporili Kuba, Bolívia a Venezuela, môže vykoľajiť celý pomalý proces liberalizácie svetového obchodu.

„Sme mimoriadne znechutení tým, že malá hŕstka členov tejto organizácie je ochotná opustiť svoje záväzky z Bali a celú dohodu zničiť,“ povedal Punke podľa agentúry Reuters. Ak terajší dohoda neprejde, nebude môcť WTO dospieť ani k žiadnej ďalšej globálnej zmluve, dodal. Konečný termín pre vyjednávanie v Ženeve je do konca júla.

Indiu a jej krajne ľavicových spojencov vyzvali k upusteniu od dodatočných podmienok aj krajiny ako Nigéria, Pakistan a Thajsko. Tvrdá línia Indie vyvolala aj kritiku popredných indických priemyselných skupín a prekvapila tých, ktorí očakávali, že nová vláda premiéra Narendra Módího globálnu dohodu bez problémov prijme. Módího vláda nastúpila so sľubom radikálne obmedziť subvencie a podporiť ochabujúci ekonomický rast zásadnými zmenami ekonomickej politiky v smere podpory podnikania a obmedzenia rozbujnelej štátnej byrokracie.

Dohoda WTO z Bali je oveľa obmedzenejšia než ďalekosiahle návrhy katarského kola, ktoré skrachovali v minulom desaťročí, čo pozíciou WTO silne otriaslo. Zároveň ale otvára cestu k budúcej širšej dohode.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #zahraničný obchod #India #WTO