USA uvalili nové clá na soláry, už predošlé Čínu popudili

Spojené štáty uvalili na dovoz solárnych zariadení z Číny a Taiwanu ďalšie sankčné clá vo výške až 165 percent.

26.07.2014 14:21
debata (25)

Podľa piatkového oznámenia ministerstva obchodu USA sa produkty z oboch týchto krajín predávajú na americkom trhu príliš lacno. Ministerstvo tým opäť vychádza v ústrety americkej divízii nemeckého výrobcu solárnych panelov SolarWorld.

Washington už minulý mesiac uvalil na podnet SolarWord na dovoz solárnych panelov a ďalšieho podobného tovaru z Číny vyrovnávacie clá, ktoré majú kompenzovať údajné čínske štátne subvencie tomuto odvetviu. SolarWorld si tiež sťažoval, že čínski výrobcovia v snahe vyhnúť sa clám presúvajú produkciu na Tchaj-wan, a ministerstvo tak zakročilo znova, tentoraz pre údajný dumpingový predaj. Podľa SolarWorld dosahujú terajšie clá v priemere 47 percent.

Rozhodnutie znovu zvýši napätie medzi dvoma najväčšími ekonomikami sveta. Čínska vláda už nad júnovým rozhodnutím Washingtone vyjadrila „silnú nespokojnosť“.

Peking odpovedal na prvé americké antidumpingové clá na čínske solárne zariadenia z roku 2012 zavedením dodatočných ciel na dovoz polysilikónu, ktorý je základnou surovinou na výrobu fotovoltaických článkov.

Rozhodcovský panel Svetovej obchodnej organizácie (WTO) tento mesiac dospel k záveru, že dodatočné clo, ktoré Spojené štáty uplatňujú na dovoz solárnych panelov a ďalšieho tovaru z Číny od roku 2012, porušuje medzinárodné obchodné pravidlá.

Rozhodnutie Washingtonu môže pomôcť americkým výrobcom, opäť ale popudilo prevádzkovateľov solárnych elektrární v USA. Koalícia pre dostupnú solárnu energiu. ktorá ich reprezentuje, uviedla že ďalšie clá zvýšením cien opäť pribrzdia využívanie zelenej energie v USA a poškodí spotrebiteľov.

Dovoz solárnych produktov, ktorý nové clá pokrývajú, dosiahol vlani hodnotu okolo 1,5 miliardy dolárov, čo bola len polovica úrovne roku 2011, uviedlo ministerstvo obchodu USA. Dovoz z Taiwanu sa ale za toto obdobie viac ako zdvojnásobil na 675 miliónov USD.

Ministerstvo obchodu vydá svoje konečné rozhodnutie do 15. decembra. Potom by o tomto prípade mala rokovať americká Komisia pre medzinárodný obchod, ktorá má rozhodnúť do 29. januára, uviedla agentúra Reuters.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA