Banky budú vracať Maďarom peniaze, vraj ich to nevysaje

Maďarský plán pomoci dlžníkom v cudzích menách neohrozí stabilitu bankového systému. Vyhlásil to minister hospodárstva Mihály Varga, ktorého citoval v pondelok denník Világgazdaság.

28.07.2014 11:10
debata (2)

Podľa vládneho plánu musia banky v prvej fáze kompenzovať klientov za jednostranné zmeny poplatkov a zvyšovania úrokových sadzieb. Centrálna banka krajiny odhaduje, že tento krok zaťaží úverové ústavy čiastkou 700 až 900 mld. HUF. Následne by mali banky pravdepodobne koncom roka previesť zostávajúce devízové úvery na pôžičky vo forintoch pri pevne stanovenom výmennom kurze.

„Obavy, že ktorákoľvek banka skrachuje, sú nepodložené,“ povedal Varga. Banky podľa ministra signalizovali, že náklady programu dokážu financovať z vlastných zdrojov, alebo im potrebný kapitál poskytnú ich materské spoločnosti. Banky spĺňajú kapitálovú primeranosť a ich zahraniční vlastníci potvrdili odhodlanie zotrvať na maďarskom trhu, zdôraznil Varga.

Pred finančnou krízou, ktorá vypukla v roku 2008, si státisíce maďarských domácností vzali úvery vo švajčiarskych frankoch a v eurách. Kurz týchto mien voči forintu však po kríze stúpol a náklady na splácanie pôžičiek to posunulo výrazne vyššie.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #banky