Ceny v slovenskom priemysle naďalej klesajú

Ceny v slovenskom priemysle sa naďalej prepadávajú. V júni totiž boli oproti rovnakému mesiacu vlaňajška v úhrne nižšie o 3,4 %, kým mesiac predtým sa znížili o 3,3 %.

28.07.2014 11:50
debata

Medziročný pokles pritom priemyselné ceny vykazujú neustále už od marca minulého roka a v priemere za prvých šesť mesiacov tohto roka klesli o 3,4 %. Pokles cien v priemysle štatistici zaznamenali aj na medzimesačnej báze o 0,3 %, kým v máji mierne rástli o 0,1 %. Informoval o tom Štatistický úrad SR.

Tuzemské priemyselné ceny v júni medziročne klesli o 3,3 %. Znížili sa ceny dodávky elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 6,3 % a priemyselnej výroby o 1,4 %. Vzrástli ceny dodávky vody, čistenia, odvodu, odpadov a služieb o 1,4 % a ťažby a dobývania mierne o 0,1 %. V priemyselnej výrobe klesli najmä ceny chemikálií a chemických produktov o 4,9 %, elektrických zariadení o 2,8 % a strojov a zariadení inde nezaradených o 2,4 %. Vzrástli iba ceny textilu, odevov, kože a kožených výrobkov o 2,6 % a ostatnej výroby, opravy a inštalácie strojov o 0,7 %. Nezmenili sa ceny dopravných prostriedkov. V medzimesačnom porovnaní ceny priemyselných výrobcov pre tuzemsko vzrástli oproti máju o 0,1 %.

Ceny priemyselných výrobcov pre export v júni medziročne klesli o 3,4 %. Klesli totiž ceny dodávky elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 16 %, ceny dodávky vody, čistenia, odvodu, odpadov a služieb o 6,7 %, ťažby a dobývania o 3,6 % a priemyselnej výroby o 2,9 %. V samotnej priemyselnej výrobe klesli hlavne ceny počítačových, elektronických a optických výrobkov o 9,4 %, výroby koksu a rafinovaných ropných produktov o 4,8 % a kovov a kovových konštrukcií o 3,1 %. Vzrástli ceny textilu, odevov, kože, kožených výrobkov o 4,3 %, strojov a zariadení inde nezaradených o 1,8 % a mierne aj ceny základných farmaceutických výrobkov a prípravkov o 0,1 %. Nezmenili sa ceny drevených a papierových výrobkov, tlače a ostatnej výroby, opravy a inštalácie strojov. Medzimesačne v júni oproti máju exportné ceny klesli o 0,6 %.

debata chyba
Viac na túto tému: #priemysel