Rusi zvažujú zákaz dovozu ovocia z únie

Ruská veterinárna a fytosanitárna služba zvažuje úplný alebo čiastočný zákaz dovozu ovocia z Európskej únie, najmä z východoeurópskych krajín.

28.07.2014 16:55
debata (53)

Podľa ruských médií to v pondelok povedal jej hovorca. Dodal, že dôvodom je nedostatočná rastlinolekárska kontrola európskeho exportu.

„Naši odborníci urobia rozhodnutie v priebehu jedného až dvoch týždňov,“ povedal agentúre Reuters hovorca veterinárnej služby. Ruská agentúra RIA Novosti predtým uviedla, že rozhodnutie v tejto veci by mohlo padnúť do konca tohto týždňa.

Reuters poznamenal, že rozhodnutie prichádza len pár hodín po tom, čo arbitrážny tribunál v Haagu nariadil Rusku zaplatiť vyše 50 miliárd dolárov akcionárom niekdajšej spoločnosti Jukos . Vzťahy medzi Ruskom a Európskou úniou sú teraz kvôli ukrajinskej kríze napäté, EÚ minulý týždeň protiruské sankcie ešte rozšírila. Navyše sa chystá prijať tzv. sektorovej sankcie s dopadmi na celé odvetvia ruskej ekonomiky, aby prinútila Rusko k ukončeniu podpory proruských separatistov na východe Ukrajiny.

Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov v pondelok uviedol, že Moskva sa nechystá odpovedať na sankcie EÚ v štýle oko za oko, zub za zub. „Prepadá hystérii a na ranu odpovedať ranou, to nie je dôstojné veľké krajiny. Z toho budeme vychádzať,“ povedal Lavrov.

53 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #obchod #Európska únia #Rusko