Exportné banky možno oživia značku Made in CzechoSlovakia

Česká exportní banka (ČEB) a slovenská Eximbanka chcú oživiť značku "Made in CzechoSlovakia". Zástupcovia bánk v utorok podpísali v Bratislave dohodu o spolupráci, ktorá to umožní, informovala CEB v tlačovej správe.

29.07.2014 14:57
debata (4)

Oživenie značky CzechoSlovakia podľa ČEB nadväzuje na spoločné historické väzby zahraničného obchodu a výroby. Dohoda rozvíja vzájomnú spoluprácu pri podpore vývozu do tretích krajín, v ktorých exportéri budú môcť nadviazať na tradíciu značky CzechoSlovakia, oproti minulosti zrejme s veľkým písmenom S.

Slovenský prezident Andrej Kiska pritom počas júlovej návštevy Prahy obnovenie kedysi prestížnej exportnej značky „Made in CzechoSlovakia“ odmietol. „Tá značka už je minulosťou,“ poznamenal s tým, že každá krajina si teraz musí v zahraničí budovať svoje meno.

„Cieľom dohody o spolupráci je okrem rozšírenia priestoru pre obe inštitúcie v oblasti spoločných exportných projektov a transakcií do tretích krajín aj rozšírenie možností pre spoluprácu formou získavania informácií o vhodných exportéroch (importéroch), prípadne pri identifikácii vhodných spoločných projektov alebo transakcií,“ uviedol v tlačovej správe riaditeľ odboru medzinárodných vzťahov ČEB Petr Križan.

Poslaním štátnej ČEB je podpora vývozu do rizikovejších teritórií. Najviac úverov, až 44 percent, smeruje do Ruskej federácie. Na druhom mieste je Turecko s 15 percentami, nasleduje Gruzínsko, Azerbajdžan a Ukrajina. Z krajín EÚ pripadá najviac poskytnutých úverov na Slovensko – a to 16 percent.

Najvýznamnejším exportným prípadom je dostavba tretieho a štvrtého bloku jadrovej elektrárne Mochovce, výška úveru dosiahne 630 miliónov eur. Viac ako polovica úverov Českej exportnej banky sa týka práve strojov a zariadení na výrobu energie.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #zahraničný obchod #Eximbanka #Česká exportní banka