Sankcie pocíti najväčší vínny archív sveta

Európske hospodárske sankcie namierené proti Rusku za jeho postoj k Ukrajine sa dotknú aj známych vinárskych podnikov na polostrove Krym, ktorý prešiel pod správu Ruska.

29.07.2014 20:00
Massandra, víno Foto:
Archív v Massandre na Kryme je najväčším na svete
debata (10)

V praxi sankcie znamenajú zákaz vývozu krymských vín do krajín Európskej únie. Slovensko sankcie nepocíti. Ruské vína známe kedysi ako sovietske šumivé sa u nás nepredávajú od roku 1990.

Rusko anexiou Krymu získalo viacero jedinečných vinárskych závodov. Patrí medzi ne štátny koncern Massandra, Národný vinársky inštitút Magarač alebo Novyj svet, ktorý sa v cárskom Rusku a neskôr v sovietskych časoch preslávil výrobou šumivých vín.

Získanie Krymu bolo pre Rusov dôležité nielen pre jeho polohu, ale aj vinársky prestížne. Tunajšie pivnice dodávali víno na cársky dvor. Na Kryme sa víno dorábalo víno už 600 rokov pred Kristom a Rusi sa tak môžu považovať za pokračovateľov prastarej vinárskej tradície.

„Sankcie krymskému vinárstvu neublížia, smädné Rusko dokáže všetko víno, čo sa na tomto území urodí, vypiť,“ myslí si Miloš Michlovský, moravský vinár, ktorý je znalcom postsovietskych vinárskych pomerov.

Likérové vína z Krymu vyrábané tradičnými technológiami môžu podľa Michlovského chýbať najskôr fajnšmekrom, ktorí odišli z krajín bývalého Sovietskeho a žijú dnes v západnej Európe. Nekupovali ho vo vinotékach, občas sa objavili na dražbách vzácne archívne vína a za fľaše so značkou Massandra platili stovky aj tisíce eur. Mimochodom, archív v Massandre je najväčším na svete.

Rusko sa však sotva stane obeťou vinárskej sankcie. Táto krajina víno vždy vo veľkom dovážala. V minulosti to boli predovšetkým moldavské a gruzínske vína.

„Vždy, keď to v postsovietskej ére iskrilo medzi Gruzínskom a Moldavskom, Rusko neváhalo zastaviť dovoz vína, čo obom krajinám ublížilo,“ hovorí český vinársky publicista Luboš Bárta. Vinotéky najbohatších ruských miest Moskvy a Petrohradu sú dnes plné francúzskych, talianskych a španielskych vín. Keby Rusi zdvihli Bruselom hodenú rukavicu a stopli dovoz vín zo západnej Európy, boli by to juhoeurópski vinári, ktorí by utrpeli hospodárske straty.

„Ruskí milovníci vína by určite nezostali na sucho, pretože Rusko dováža kvalitné vína z Čile, Argentíny,“ povedala Tatiana Maškovová z Národného výboru ekonomickej spolupráce medzi Ruskom a krajinami Latinskej Ameriky. „Ich dovoz by sa zvýšil na úkor európskych vín,“ mieni Maškovová.

Na Slovensku sa už desaťročia krymské víno nepije. V sovietskych časoch ho okúsili odborárski dovolenkári na Kryme. Do obchodov sa dovážalo známe sovietske šumivé, ale to mohlo byť vyrobené aj v Moskve. Ešte aj teraz môžu Slováci pred Silvestrom ochutnať Rossijskoje igristoje. Je to však iba doplnok širokej ponuky šumivých vín, kde dominujú domáce alebo západoeurópske bublinkové vína.

„Pred 25 rokmi mali ruské šumivé vína výraznú spotrebiteľskú hodnotu, dnes ich však vytlačili cenovo porovnateľné talianske proseká,“ hovorí dlhoročný obchodník Adrián Ďurček. Krok únie nebude podľa neho bolieť Rusov, ale ani Slovákov, väčšina ktorých postupne na ruské šumivé vína zabudla.

Kto si bude chcieť vypiť delikátne prírodne sladké vína Massandra, patriace k svetovej špičke podobne ako vína z Tokaja či Sautern v Bordeaux, môže zamieriť do českej Plzne. Jedna z tamojších vinoték ich má v ponuke. Treba sa však poponáhľať, kým sa neminú zásoby.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #víno #Rusko #sankcie #Krym