MMF: Sankcie sú rizikom aj pre Európu, konflikt pre Ukrajinu

Súčasná kríza na Ukrajine by v prípade ďalšieho sprísnenia sankcií voči Rusku mohla narušiť dodávky zemného plynu do Európy a oslabiť európske banky.

29.07.2014 21:24
debata (17)

V správe o možných dopadoch vzájomne prepojenej národnej politiky na svetovú ekonomiku to v utorok uviedol Medzinárodný menový fond (MMF). Varoval aj pred negatívnymi dôsledkami spomalenia hospodárskeho rastu v rozvíjajúcich sa krajinách a pred prudkým zvyšovaním úrokových sadzieb po celom svete.

Šéfka MMF Christine Lagardeová v utoork navyše novinárom povedala, že fond by mohol pristúpiť k revízii úverového programu pre Ukrajinu, ak bude konflikt na východe krajiny trvať príliš dlho. MMF koncom apríla schválil dvojročný program hospodárskej pomoci Ukrajine v celkovej hodnote 17 miliárd dolárov, ktorý má odvrátiť hroziaci kolaps ukrajinskej ekonomiky. „(Program MMF) predpokladá určitú úroveň vyriešenie konfliktu v nepríliš vzdialenej budúcnosti,“ upozornila Lagardeová.

Diplomati štátov Európskej únie v Bruseli dosiahli predbežnú dohodu o hospodárskych sankciách proti Rusku v súvislosti s jeho postupom v ukrajinskej kríze. Obmedzenia sa majú týkať napríklad prístupu na finančné trhy, obchodu so zbraňami a dodávok vyspelých technológií pre ropný priemysel.

Šéfka MMF v utoork podľa agentúry Reuters tiež upozornila, že možný bankrot Argentíny by pravdepodobne nemal širšie dopady na finančné trhy, pretože krajina je od nich do značnej miery izolovaná. „Hoci je bankrot vždy poľutovaniahodný, nemyslíme si, že to bude mať výraznejší vonkajšie vplyvy,“ vyhlásila.

Argentína musí do stredy vyriešiť spor s veriteľmi, ktorí sa po jej štátnom bankrote v rokoch 2001 a 2002 odmietli zapojiť do reštrukturalizácie dlhu. V opačnom prípade krajine hrozí už druhý štátny bankrot za posledných 13 rokov.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #MMF #Európska únia #Rusko #sankcie #Ukrajina