Toyota zostáva automobilovou jednotkou, doháňa ju VW

Japonská Toyota Motor v tohtoročnom prvom polroku obhájila pozíciu najväčšieho svetového predajcu automobilov. Doháňa ju však najväčší európsky automobilový koncern Volkswagen, ktorý z druhého miesta zosadil americkú automobilku General Motors. Informovala o tom v stredu agentúra AP.

30.07.2014 08:17
debata (1)

Toyota Motor Corporation oznámila, že jej predaj za šesť mesiacov od januára stúpol oproti rovnakému obdobiu vlani o štyri percentá na 5,097 milióna vozidiel. Nemecký Volkswagen za prvých šesť mesiacov roka predal 4,97 milióna vozidiel, o šesť percent viac ako pred rokom, a zosadil tak z druhého miesta General Motors Company s 4,92 miliónmi vozidiel. Predaj Volkswagenu ale podľa agentúry Reuters nezahŕňa čísla od výrobcov nákladných vozidiel Scania a MAN, ktoré sa majú zverejniť vo štvrtok.

Volkswagen zvyšuje predaj rýchlejšie než General Motors, ktorý sa potýka so škandálom ohľadom oneskoreného zvolávania vozidiel. Spoločnosť IHS Automotive pritom podľa Reuters odhaduje, že spoločne so zahrnutím údajov o nákladných vozidlách dosiahol polročný predaj nemeckého koncernu celkovo 5,07 milióna vozidiel.

Toyota očakáva, že v tomto roku predá ako vôbec prvá automobilka viac ako desať miliónov vozidiel. Volkswagen je najväčšou automobilkou v Európe a do roku 2018 sa chce stať najväčším výrobcom automobilov na svete. Koncernu patria tiež značky Audi, Porsche, Bentley, Bugatti, Lamborghini či Seat.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Toyota #Volkswagen #automobilky