Oproti predchádzajúcemu roku je to o 110,2 mil. eur viac. Vyplýva zo správy ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka o poľnohospodárstve a potravinárstve v SR za rok 2013.
Výnosy potravinárstva medziročne poklesli o 116,8 mil. eur na 4,5 mld. eur, zároveň sa znížili i náklady zo 4,5 mld. eur v roku 2012 na vlaňajších 4,3 mld. eur.
Najviac sa darilo odvetviu ostatných potravinárskych výrobkov, ktoré skončilo minulý rok v pluse 39 mil. eur, nasledovala výroba piva a sladu s hospodárskym výsledkom 29 mil. eur a výroba mlynárskych výrobkov a škrobových výrobkov s 24 mil. eurami. Kladné hospodárenie mal aj odbor výroby kakaa, čokolády a cukroviniek (15 mil. eur), odvetvie výroby tukov a cukru, ako aj sektor výroby nealkoholických nápojov (oba po 14 mil. €), pečiva a múčnych výrobkov (11 mil. eur), mliečnych výrobkov (7 mil. eur vína (6 mil. eur) a spracovania a konzervovania mäsa a mäsových produktov (5 mil. eur).
Ceny potravinárskych výrobcov sa v uplynulom roku oproti roku 2012 zvýšili v priemere o 1,7 percenta, a to najmä v dôsledku rastúcich cien výrobcov krmív pre zvieratá a výrobcov mliečnych produktov. Ceny stúpli aj u výrobcov nápojov, mäsových výrobkov a pečiva. Pokles bol zaznamenaný len u spracovateľov ovocia a zeleniny a výrobcov rastlinných a živočíšnych olejov a tukov.
Podľa údajov ministerstva pôdohospodárstva Slováci počas minulého roka menej siahali po mlieku a mliečnych výrobkoch, múke, zemiakoch a strukovinách a tukoch. Naproti tomu spotrebovali medziročne viac mäsa, zeleniny, ovocia i rýb, ešte stále sa to však ukazuje ako nedostatočné. Kým napríklad v prípade mäsa obyvatelia konzumovali nadmerne bravčové mäso a hydinu. Naopak, spotreba nižšia, ako sú odporúčané výživové dávky, sa ukázala pri hovädzom mäse.