Rusko zakázalo dovoz poľského ovocia a zeleniny

Rusko od 1. augusta zakázalo dovoz niektorých druhov ovocia a zeleniny z Poľska. Oznámila to v stredu agentúra Interfax s odvolaním sa na hovorcu ruskej veterinárnej a fytosanitárnej služby Rosselchoznadzor.

30.07.2014 14:32
debata (73)

Dôvodom sú vraj početné pochybenia pri certifikácii vyvážaného tovaru a ďalšie problémy, vrátane výskytu škodcov. Hovorca Alexej Alexejenko naznačil, že služba zvažuje úplný alebo čiastočný zákaz dovozu ovocia a zeleniny aj z ďalších krajín Európskej únie.

Agentúra AFP upozornila, že zákaz nasleduje po tom, že sa Európska únia rozhodla potrestať Rusko za jeho politiku voči Ukrajine vyhlásením nových hospodárskych sankcií, ktoré tiež platia od 1. augusta.

Moskva tiež často čelí obvineniam, že používa obchodné obmedzenia ako prostriedok nátlaku na ďalšie štáty. Medzi najväčších dodávateľov ovocia do Ruska patrí Poľsko, Moldavsko a Holandsko.

„Je to začiatok obchodnej vojny?“ spýtala sa poľská spravodajská televízia TVN 24. Podľa expertov síce ruské „protiopatrenia“ voči západným sankciám nemávajú veľký efekt, avšak prípadné vyvolanie sporu vo WTO je ten problém, že tieto procedúry bývajú vleklé. Zatiaľ ale nie je ani jasné, na aké druhy ovocia a zeleniny sa zákaz vzťahuje.

Šéf ruskej služby Sergej Dankvert v predchádzajúcich dňoch naznačil, že zvažuje zákaz dovozu ovocia a zeleniny aj z ďalších únijných krajín pre nedostatočnú rastlinolekársku kontrolu a šírenie obaľovača jablčného.

Dankvert si tiež posťažoval, že európski kolegovia vôbec nejavia záujem o rokovania s Rusmi, ale všetky spory chcú hneď prenechávať súdom.

„Preto urobíme rýchle formálne konzultácie a potom zavedieme obmedzenia – a európskym kolegom zostanú vyhradené všetky ich pravidlá a právomoci v rámci Svetovej obchodnej organizácie (WTO),“ poznamenal podľa Interfaxu zrejme v narážke na spor s Európskou komisiou o zákaz dovozu ošípaných a bravčového.

Vzťahy medzi Ruskom a Európskou úniou sú teraz pre ukrajinskú kríze napäté. EÚ doterajšie protiruské sankcie ešte rozšírila a sprísnila, aby prinútila Rusko k ukončeniu podpory proruských separatistov na východe Ukrajiny.

73 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #Rusko #sankcie