Argentíne uplynul čas, technicky zbankrotovala

Spor argentínskej vlády s veriteľmi mal byť vyriešený do šiestej hodiny rannej SELČ. Žiadne správy o pokroku v rokovaniach o argentínskom dlhu však neprišli. Krajina je technicky insolventná, podľa súdneho rozhodnutia by mal nasledovať štátny bankrot.

31.07.2014 07:10 , aktualizované: 10:17
debata (12)

Sprostredkovateľ rokovaní Daniel Pollack pred uplynutím lehoty oznámil, že doterajšie rokovania skrachovali a dohoda medzi argentínskou vládou a veriteľmi nebola dosiahnutá.

Podľa agentúry AP nie je jasné, čo bude nasledovať po uplynutí súdneho ultimáta. Počas stredajších rokovaní údajne prostredník Pollack navrhol kompromisné riešenie, ktoré argentínsky minister hospodárstva Axel Kicillof odmietol.

„Nepodpíšem zmluvu, ktorá ohrozuje budúcnosť Argentínčanov,“ povedal novinárom minister. "Argentínčania môžu zostať pokojní, pretože zajtrajšok bude len ďalší deň a svet sa bude naďalej točiť, "dodal. Podrobnosti o kompromisnom návrhu nie sú známe.

Argentína sa tak zrejme druhýkrát za 12 rokov dostáva do stavu insolvencie, pretože nevyplatila držiteľov pôvodných nereštruktura­lizovaných argentínskych dlhopisov. Tí po bankrote Argentíny odmietli pristúpiť na podmienky reštrukturalizácie a požadujú od Buenos Aires celú hodnotu dlhopisov súdnou cestou.

Argentínska vláda žiada odklad skoršieho súdneho verdiktu z roku 2012, ktorý krajine nariadil vyplatiť žalujúcim vlastníkom pôvodných dlhopisov 1,33 miliardy dolárov plus úroky skôr, než vyrovná splatnú čiastku vlastníkom reštrukturali­zovaných dlhopisov. Konečný termín 30 dní pre úhradu vypršala v stredu o polnoci newyorského času, teda vo štvrtok v 6:00 hodín SELČ.

Súdom určený prostredník Pollack už pred uplynutím lehoty varoval, že štátny bankrot nie je len technický stav, ale „skutočná a bolestná udalosť, ktorá zasiahne skutočných ľudí“. Dotkne sa pritom tak argentínskych občanov, ako aj držiteľov dlhopisov. „Hlavnými obeťami ale budú obyvatelia Argentíny,“ uviedol Pollack vo vyhlásení. Úplné následky bankrotu nie sú podľa neho predvídateľné, ale rozhodne nebudú pozitívne.

Situácia by nemala spôsobiť turbulenciu na zahraničných finančných trhoch, pretože Argentína je od bankrotu v roku 2002 izolovaná od zahraničných úverových trhov. Domáci trh, ktorý v posledných dňoch rástol kvôli nádej na dohodu, však zrejme obráti smer. Aj pri krátkodobej platobnej neschopnosti však stúpnu náklady na úvery a zvýši sa tlak na domácu menu. Situácia tak skomplikuje život mnohým firmám ako YPF, ktoré sa snažia získať peniaze na ďalší rozvoj v zahraničí.

„Je to veľmi zvláštna platobná neschopnosť, nie sú tu problémy so solventnosťou, takže všetko bude záležať na tom, ako rýchlo sa to vyrieši,“ povedal agentúre Reuters analytik Goldman Sachs Mauro Roca.

Ratingová agentúra Standard & Poor's v noci na štvrtok zaradila rating Argentíny do čiastočnej platobnej neschopnosti. Hodnotenie úverovej spoľahlivosti krajiny je tak teraz v kategórii „selektívna platobná neschopnosť“ a agentúra dodala, že to tak zostane, kým Argentína nesplatí úroky z dlhopisov splatných na konci minulého mesiaca.

Argentína odmieta vyplatiť vlastníkov nereštruktura­lizovaných dlhopisov v obave, že k niekoľkým žalujúcim fondom sa pripojí ďalší veritelia, ktorí tiež nesúhlasili s výmenou dlhopisov. Celková nárokovaná suma by tak mohla podľa Buenos Aires dosiahnuť 15 miliárd dolárov, čo je viac ako polovica devízových rezerv Argentíny.

Argentínska ekonomika pritom bojuje s recesiou, nedostatkom dolárov a má jednu z najvyšších infláciou na svete.

Najnovšia situácia zrejme zhorší recesiu a infláciu v krajine. Nemala by však mať také vážne dôsledky ako predchádzajúci bankrot vlády, ktorý vyvolal kolaps celej ekonomiky a milióny Argentínčanov prišli o prácu.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #bankrot #Argentína