Sankcionované ruské firmy to nebudú mať ľahké ani v Ázii

Ruské banky a firmy, na ktoré sa vzťahujú západné sankcie, to budú mať podľa expertov ťažké aj v Ázii, kam sa obracajú pri hľadaní náhradných finančných zdrojov.

31.07.2014 09:55
debata (19)

Ázijskí investori sa totiž do transakcií s dotknutými podnikmi nechcú príliš púšťať. Podobne opatrný prístup majú podľa expertov ázijské banky voči Rusom, ktorí do Ázie chcú previesť svoje peniaze.

Americké a európske sankcie sa vzťahujú napríklad na ruské banky VTB Bank a Gazprombank. Tieto finančné domy teraz so svojimi dlhopismi zamierili k investorom z Ázie, pre sankcie je pre ne ale prístup k ázijským peniazom teraz drahší. Firmy, ktoré majú záujem o úvery od ázijských bánk, majú zase v mnohých prípadoch smolu, pretože veľa peňažných ústavov z najľudnatejšieho kontinentu má svoje odbočky v USA a odmieta s firmami na čiernej listine spolupracovať.

„Ázijské banky sú v tomto ohľade rovnaké ako banky európske či americké,“ povedal agentúre Reuters londýnsky bankár, ktorý pracuje pre jednu ázijskú banku.

Ruské spoločnosti sa môžu obrátiť na islamský trh s cennými papiermi, kde sa ale väčšina transakcií vykonáva v malajzijskej mene ringgit. Malajzia v súčasnej situácii nemusí byť ochotná k obchodom s Ruskom pre katastrofu malajzijského dopravného lietadla nad východnou Ukrajinou. Západ tvrdí, že lietadlo s 298 ľuďmi na palube bolo zostrelené a vinu za incident pripisuje proruským rebelom.

Spojené štáty navyše teraz lobujú u vlád ázijských krajín, aby sa pripojili k západným sankciám. Rusi, ktorým Západ zmrazil aktíva a ktorí sa ich teraz snažia bezpečne uložiť napríklad v Singapure, zase narážajú na čerstvo sprísnené pravidlá.

„Veľa ruských peňazí chce zamieriť do Singapuru, ale mnoho z nich nie je čistých, takže banky pritvrdili vo všetkých svojich pravidlách,“ opísal dôvody expert na biznis v Singapure Satish Bakhda.

Rusi, ktorí v ​​juhovýchodnej Ázii hľadajú nový Cyprus, v ktorého daňovom raji mali uložené obrovské sumy, majú podľa znalcov pomerov smolu. Len otvorenie účtu pre ruských klientov vraj trvá mesiac až dva, a to najmä kvôli overovaniu pôvodu peňazí. Zákazník zo Západu pritom rovnakú procedúru absolvuje do dvoch týždňov.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #sankcie