Ďalší ruský zákaz môže cieliť na ovocie z Grécka a kurence z USA

Ruská veterinárna a fytosanitárna služba Rosselchoznadzor by na budúci týždeň mohla obmedziť dovoz ovocia z Grécka a prerušiť dovoz hydinového mäsa zo Spojených štátov.

31.07.2014 17:31
debata (46)

S odvolaním sa na veterinárnu službu o tom vo štvrtok informovali ruské médiá. Informácie sa objavili krátko po oznámení Rady Európskej únie, že jej členské štáty oficiálne schválili nové hospodárske sankcie proti Rusku v súvislosti s jeho postupom v ukrajinskej kríze. Do platnosti vstúpia v piatok.

Od piatku ruská služba Rosselchoznadzor podľa médií pozastaví dovoz ukrajinskej sóje, sójovej múky a slnečnicových semien, a to pre údajné porušenie fytosanitárnych náležitostí.

Ruský úrad na ochranu spotrebiteľov Rospotrebnadzor medzitým oznámil, že od utorka 29. júla zastavil dovoz ukrajinského džúsu. Produkty podľa neho neprešli riadnym registračným procesom.

EÚ už v stredu zverejnila mená troch ruských firiem a ôsmich osôb, ktoré ak ďalšie zaradila na svoj ​​sankčný zoznam. Rosselchoznadzor hneď v stredu oznámil, že od piatku zakazuje dovoz niektorých druhov ovocia a zeleniny z Poľska. Dôvodom sú vraj početné pochybenia pri certifikácii vyvážaného tovaru a ďalšie závady, vrátane výskytu škodcov. Poľsko patrí medzi najväčších dodávateľov ovocia do Ruska, uviedla agentúra Reuters.

Podľa Varšavy je ruský zákaz odvetou za poľskú podporu najnovším protiruskými sankciám. Poľsko je najväčším svetovým vývozcom jabĺk. Patrí zároveň medzi najväčších dodávateľov ovocia do Ruska, kam odchádza polovica poľskej produkcie jabĺk, podotýka agentúra Reuters.

Na vyjadrenie podpory poľským pestovateľom jabĺk už v stredu vyzval denník Puls Biznesu, podľa ktorého majú Poliaci zvýšiť konzumáciu jabĺk a jablkového nápoja cider. Na sieti Twitter sa rozbehla kampaň „Jedz jablká proti Putinovi!“, ktorú podporujú okrem mnohých novinárov aj početné osobnosti politického života. Poliaci na internet umiestňujú fotografie seba a jabĺk a pod hashtagom#jed­zjablka zverejňujú vtipné komentáre. V jednom sa podľa agentúry AP prorokuje, že polovica Varšava sa cez víkend opije ciderom.

46 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #sankcie