Kríza na Ukrajine zhoršuje vyhliadky nemeckých podnikov

Ukrajinská kríza má čoraz väčší vplyv na nemecké hospodárstvo. Zväz nemeckého strojárskeho priemyslu (VDMA) vo štvrtok pre ňu výrazne znížil odhad tohtoročného rastu produkcie.

31.07.2014 19:00
debata (20)

Ukrajinská kríza prispela aj k zhoršeniu výhľadu nemeckého výrobcu športových odevov a obuvi Adidas.

VDMA teraz predpokladá, že tohtoročná produkcia nemeckého strojárskeho sektoru stúpne len o jedno percento, namiesto predtým predpokladaných troch percent. „Konflikt s Ruskom nezanecháva stopy len na vzájomnom obchode (medzi Ruskom a Nemeckom). Všeobecne tlmí dopyt na trhoch, ktoré sú dôležité pre naše odvetvie,“ uviedol hlavný ekonóm VDMA Ralph Wiechers.

Znepokojenie vyjadril aj šéf nemeckého priemyselného koncernu Siemens Joe Kaeser, podľa ktorého súčasné geopolitické napätie predstavuje „vážne riziko pre hospodársky rast v Európe“.

Nemecký export do Ruska vlani dosiahol 36,1 miliardy eur a strojárstvo sa na ňom podieľalo viac ako tretinou. Nemecký tajomník pre vzťahy s Ruskom a východnými štátmi Gernot Erler uviedol, že podľa niektorých odhadov by sa mal vývoz do Ruska znížiť o štyri až šesť miliárd eur. Rusko bolo v minulom roku 11. najväčším obchodným partnerom Nemecka.

V prvých štyroch mesiacoch tohto roka sa export nemeckých firiem prepadol o 14 percent. Podľa niektorých podnikateľských združení ohrozuje pokles vývozu do Ruska približne 25 000 pracovných miest v Nemecku.

Nemecká centrálna banka tento mesiac uviedla, že rast nemeckej ekonomiky sa v druhom štvrťroku pravdepodobne zastavil. Prispeli k tomu geopolitické problémy, vrátane ukrajinskej krízy a násilia na Blízkom východe. Nemecká ekonomika je najväčšia v Európe, predstavuje hlavný motor hospodárskeho oživenia eurozóny a závisí na nej veľa slovenských podnikov.

Členské štáty Európskej únie vo štvrtok oficiálne schválili nové hospodárske sankcie proti Rusku v súvislosti s jeho postupom v ukrajinskej kríze. Sankcie sa okrem iného týkajú prístupu na finančné trhy, obchodu so zbraňami či dodávok vyspelých technológií pre ropný priemysel.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Rusko #sankcie #Ukrajina