Putin sa vraj chystá zaviesť daň pri predaji

Ruský prezident Vladimir Putin vraj chce zaviesť daň pri predaji, ktorá sa týka maloobchodného predaja, a má tak vplyv na bežných spotrebiteľov. Uviedla to agentúra Reuters s odvolaním sa na dva informované zdroje.

01.08.2014 14:20
debata (18)

Daňové zaťaženie v Rusku sa tak zvýši skôr, než sa čakalo, pretože sankcie Západu prehlbujú finančné problémy krajiny.

Daň má byť najviac tri percentá a o jej presnej výške si budú rozhodovať jednotlivé regióny. Tým tiež zostanú príjmy z tejto dane.

Rozhodnutie ukončuje spor medzi politikmi o tom, či zaviesť daň pre spotrebiteľa, alebo zvýšiť súčasnú daň z pridanej hodnoty (DPH). „DPH sa to nedotkne. Daň pri predaji bude až tri percentá, v závislosti od rozhodnutia regiónu. Všetko pôjde do rozpočtu regiónu,“ uviedol zdroj.

Analytici banky Sberbank vo svojej správe upozornili, že zavedenie novej dane zrejme spôsobí zvýšenie maloobchodnej ceny o výšku dane. Zdraženie potom negatívne ovplyvňuje spotrebu a tým aj ekonomický rast.

Minister financií Anton Siluanov sa však domnieva, že vplyv na infláciu nebude tak veľký. Regionálne rozpočty by potom vďaka novej dani mohli získať dodatočných 200 miliárd rubľov. Dodatočné príjmy zrejme zmiernia tlak spôsobený sankciami USA a EÚ. Najnovšie kolo sankcií kvôli úlohe Ruska v ukrajinskej kríze oznámili západné krajiny tento týždeň. Ruská ekonomika sa teraz pohybuje na pokraji recesie, v druhom štvrťroku vykázala nulový rast.

Nové sankcie sa zameriavajú hlavne na banky a zbrojovky. Nová daň by tak mala vykompenzovať prepad príjmov rozpočtu spôsobených znížením príspevkov od štátnych bánk a z predaja zbraní. Rusko už teraz uvažuje o zvýšení DPH alebo dane z príjmov, avšak najskôr od roku 2018, kedy sa budú konať prezidentské voľby. Nová daň by podľa zdrojov mohla byť zavedená už od budúceho roka. Daň pri predaji sa dotýka hlavne spotrebiteľov a vyberá sa pri maloobchodnom predaji tovaru alebo služieb. Vypočítava sa z predajnej ceny tovaru. Vyberá ju predajca.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #Rusko