Štáty WTO sú sklamané z krachu obchodnej dohody

Niekoľko členských štátov Svetovej obchodnej organizácie (WTO) vyjadrilo sklamanie, že sa nepodpísala už pripravená obchodná dohoda. Požiadavky Indie spôsobili kolaps prvej globálnej reformnej dohody o obchode za dve desaťročia.

01.08.2014 14:37
debata (2)

Diplomati mali do konca júla potvrdiť decembrovú dohodu ministrov 160 členských krajín organizácie z indonézskeho Bali, tú však podľa agentúry Reuters zablokovali indické požiadavky na ďalšie ústupky, týkajúce sa skladovania a distribúcie potravín.

Dohodu schválili ministri členských krajín WTO na minuloročnom decembrovom zasadnutí na Bali a na zasadnutí diplomatov mala byť dohoda už len oficiálne potvrdená. India však na poslednú chvíľu prišla s požiadavkou, ktorú sa nepodarilo vyriešiť v stanovenom termíne do konca júla.

WTO odhadovala, že dohoda spočívajúca v zmiernení colných a ďalších bariér obchodu zvýši hodnotu globálneho obchodu o jeden bilión dolárov na zhruba 23 biliónov dolárov ročne. Počas rokov by vďaka nej malo vzniknúť až 21 miliónov pracovných miest, najmä v rozvojových krajinách.

Väčšina diplomatov očakávala, že dohoda bude tento týždeň spečatená, čo by znamenalo jedinečný úspech v 19-ročnej histórii organizácie. Preto ich šokovalo, keď India prišla so svojím vetom. Krach dohody vyvolal vlnu kritiky a otázky o budúcnosti organizácie a systému, ktorého je oporou.

„Austrália je hlboko sklamaná, že nebolo možné dodržať lehotu. Tento krach je veľkou ranou pre dôveru, že rokovania môžu priniesť výsledky, ktorú oživilo rokovania na Bali,“ povedal agentúre Reuters austrálsky minister obchodu Andrew Robb. „Tento výsledok nemá víťaza.“

Americký minister zahraničných John Kerry uviedol, že odmietnutím India vysiela zlý signál a podkopáva svoj imidž. Vyzval tiež krajinu, aby sa snažila vyriešiť spor čo najskôr. Podľa agentúry Reuters sa reformy už nedajú úplne zastaviť a niektoré krajiny tak začali rokovať o plánoch, ako Indiu z dohody vylúčiť a pokračovať v nej aj bez nej.

Novozélandský minister obchodu Tim Groser sa však domnieva, že rokovania bez Indie by boli naivné a kontraproduktívne. „India je druhou najväčšou krajinou podľa počtu obyvateľov, rozhodujúcou súčasťou svetovej ekonomiky a bude dokonca ešte dôležitejšou. Myšlienka o vyradení Indie je smiešna,“ povedal agentúre Reuters.

Krach podpisu dohody tiež ešte nemusí znamenať koniec WTO. „Myslím si, že je určite predčasné hovoriť o smrti WTO. Dúfam, že sme sa dostali do bodu, keď do rokovaní vstúpi viac realizmu,“ uviedol odborník na dohody o voľnom obchode a na WTO z Univerzity v Adelaide Peter Gallagher. „Je to 153 krajín. Nemôžeme všetci o jednej veci rozhodovať rovnakou rýchlosťou a je na čase nechať tých, ktorí to chcú robiť, aby to robili.“

2 debata chyba
Viac na túto tému: #zahraničný obchod #WTO