Sberbank Slovensko funguje bez obmedzení

Sberbank Slovensko má všetko potrebné na to, aby mohla naďalej úspešne pôsobiť na trhu a plniť si záväzky voči svojim klientom a partnerom v súlade s normami slovenského a medzinárodného práva.

01.08.2014 16:47
debata

Banka podľa jej vyjadrení pokračuje vo svojom fungovaní bez obmedzení a má veľmi dobrú úroveň likvidity a kapitálu. Sberbank Slovensko takto reagovala na zaradenie ruskej Sberbank na sankčný zoznam, ktorý je namierený proti Rusku pre situáciu na Ukrajine.

Sberbank je tak jednou z ruských bánk, ktorá nebude mať prístup k prostriedkom z kapitálových trhov EÚ. Sankcie sa však netýkajú dcérskych spoločností, ktoré pôsobia v rámci krajín EÚ. To, že sankcie voči Rusku nebudú mať dosah na dcérske spoločnosti ruských bánk, potvrdila aj Národná banka Slovenska. Sankcie sa podľa centrálnej banky týkajú len veľkých, štátom vlastnených ruských bánk. Na Slovensku podľa Národnej banky Slovenska nepôsobí žiadna banka, ktorej by sa tieto sankcie týkali.

Ako ďalej uviedla v stanovisku Sberbank Slovensko, ruská Sberbank je akciová spoločnosť, ktorej viac ako tretina akcií je vo vlastníctve investorov z Európy a Spojených štátov, medzi akcionármi Sberbank je 217 tis. jednotlivcov. Sberbank podľa svojho vyjadrenia dodržiava vo svojej činnosti osvedčené medzinárodné postupy riadenia, prísne dodržiava zákony krajín jej pôsobnosti a spĺňa všetky normy európskych a amerických regulátorov.

Sberbank Slovensko bola do Obchodného registra SR zapísaná koncom augusta 1991. Do konca októbra 2007 pôsobila na trhu ešte ako Ľudová banka, potom zmenila názov na Volksbank Slovensko, keď sa jej hlavným akcionárom stala rakúska spoločnosť Volksbank International. Proces zmeny väčšinového akcionára Volksbank International sa uskutočňoval počas celej druhej polovice roka 2011. Zavŕšil sa 15. februára 2012, keď sa 100-percentným akcionárom Volksbank International stala ruská banka Sberbank. Obchodné meno a značku banka na Slovensku zmenila 15. februára 2013.

debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #sankcie #Sberbank