Standard & Poor's ocenila Slovensko, zlepšila mu výhľad ratingu

Renomovaná ratingová agentúra Standard & Poor's ocenila slovenskú konsolidáciu. Zlepšila výhľad ratingu krajiny zo stabilného na pozitívny.

01.08.2014 17:30
debata (31)

Zlepšenie výhľadu znamená, že agentúra považuje doterajšie kroky vlády pri ozdravovaní verejných financií za úspešné. Ak Slovensko prijme ďalšie opatrenia, tak má podľa agentúry v období dvoch rokov šancu na zvýšenie ratingu.

Krajine má pomôcť vyšší hospodársky rast, ktorý zníži závislosť konsolidácie od jednorazových opatrení. Deficit tak bude mať vláda pod väčšou kontolou. Dlhodobé aj krátkodobé záväzky hodnotí ratingová agentúra stupňom A/A-1.

Slovenský rast bude stabilnejší, viac ho podporí domáci dopyt. Spotrebu rodín ovplyvní zlepšujúca sa situácia na trhu práce. V rokoch 2014 až 2017 odhaduje Standard & Poor's priemerný ročný rast ekonomiky Slovenska vo výške 2,8 percenta. Výzvami pre Slovensko zostáva vysoká nezamestnanosť, nízke príjmy a celková úroveň zamestnanosti.

Agentúra očakáva, že Slovensko bude pokračovať v krotení deficitu. Vláda by mala do konca volebného obdobia znižovať výdavky, zlepšovať výber daní a obmedzovať daňové úniky. Napriek poklesu popularity vládnuceho Smeru a porážke Roberta Fica v prezidentských voľbách agentúra očakáva, že vládna väčšina nebude mať problémy dosiahnuť fiškálne ciele, ktoré si stanovila. Ak by však deficit rástol, môže agentúra prehodnotiť rating z pozitívneho späť na stabilný.

Agentúra očakáva, že verejný dlh bude najvyšší v tomto roku nad hranicou 54 percent, od roku 2015 bude postupne klesať. Predpokladá, že na jeho udržanie na prijateľnej úrovni vláda zníži peňažné rezervy krajiny.

Prognóza neráta s externými šokmi ako sú dopady sankcií, ktoré voči Rusku prijala Európska únia a ktoré by mohli spätne postihnúť aj Slovensko, ktoré je závislé od dodávok energií z Ruskej federácie.

Rizikom sú sankcie voči Rusku

Predseda vlády Robert Fico hovorí o veľmi dobrej správe, ktorá potvrdzuje, že cesta, ktorou sa jeho kabinet vybral, je správna. Zároveň však upozorňuje, že hospodársky vývoj Slovenska môžu ovplyvniť prijaté sankcie Európskej únie voči Rusku. Aj keď naše hospodárstvo priamo nezasiahnu, môžu mať dopad cez spomalenie veľkých európskych ekonomík a veľkých obchodných partnerov Slovenska.

„Dúfajme, že bumerang, ktorý priletí naspäť do Európskej únie, nepoškodí najväčších hráčov ako Francúzsko a Nemecko tak, že by to Slovensko mohlo pocítiť v budúcom období,“ povedal na piatkovej tlačovej konferencii.

Pozitívne hodnotenie vývoja na Slovensku podľa premiéra taktiež potvrdzuje vláde správnosť rozhodnutia priniesť opatrenia pre ľudí. „Ľudia sa nenajedia z hodnotenia ratingovej agentúry, ale musíme povzbudiť ľudí aj iným spôsobom. Toto hodnotenie nás ešte viac oprávňuje na to, aby sme čo najrýchlejšie presadili pozitívny 15-bodový balíček,“ povedal.

(SITA)

31 debata chyba
Viac na túto tému: #rating #Slovensko #Standard & Poor's