Argentína je platobne neschopná, má to na papieri

Medzinárodné združenie pre swapy a deriváty (ISDA) v piatok označilo situáciu Argentíny za platobnú neschopnosť.

01.08.2014 21:29
debata (10)

Otvorilo tak cestu žiadostiam o preplatenie poistiek proti nesplácaniu dlhopisov, informovala agentúra Reuters. Argentína tento týždeň zameškala konečný termín pre uhradenie splátok časti reštrukturali­zovaných dlhopisov. Platbu zablokoval americký súd, ktorý požaduje, aby Argentína najprv vyriešila spor s držiteľmi nereštruktura­lizovaných dlhopisov.

Argentína má podľa súdneho verdiktu žalujúcim vlastníkom nereštruktura­lizovaných dlhopisov vyplatiť 1,33 miliardy dolárov. To ale tamojšia vláda odmieta kvôli obave, že k niekoľkým žalujúcim fondom sa pripoja ďalší veritelia, ktorí v ​​minulosti tiež nepristúpili na reštrukturalizáciu dlhopisov.

Americký sudca Thomas Gries, ktorý má túto kauzu na starosti, vyzval v piatok Argentínu, aby čo najrýchlejšie obnovila rokovania o riešení svojej dlhovej krízy. Právny zástupca Argentíny Jonathan Blackman uviedol, že krajina chce v rozhovoroch pokračovať, ale stratila dôveru v súdom menovaného sprostredkovateľa Daniela Pollacka.

Argentína sa tento týždeň ocitla v platobnej neschopnosti už druhýkrát za necelých 13 rokov. Táto situácia viedla k prudkému poklesu argentínskych akcií a vyvolala obavy z prehĺbenia hospodárskej recesie v krajine.

Argentínski predstavitelia tvrdia, že ich krajina záväzky neporušila, pretože peniaze potrebné na splátky dlhopisov zaslala bankám. Tie potom na základe nariadenia amerického súdu odmietli peniaze previesť na účty držiteľov dlhopisov.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #bankrot #Argentína