Microsoft sa súdi so Samsungom pre licenčné poplatky

Softvérová spoločnosť Microsoft sa súdi so Samsungom pre údajné porušenie licenčných zmlúv. Oznámila to v piatok americká firma.

02.08.2014 08:48
debata (1)

Juhokórejský výrobca inteligentných telefónov Samsung vraj odmietal uhradiť licenčný poplatok po tom, čo Microsoft vlani oznámil plány na prevzatie divízie mobilných telefónov fínskej Nokie. Podľa nemenovaného zdroja agentúry AFP ide o prvé súdne konanie, ktoré Microsoft proti Samsungu začal.

Microsoft podal žalobu na Samsung na federálnom súde v New Yorku. Po juhokórejskom rivalovi požaduje peňažnú náhradu. Jej výška ale zverejnená nebola, napísala agentúra Reuters. Predstavitelia Samsungu sa k veci zatiaľ nevyjadrili.

Spor súvisí s technológiou v operačnom systéme Android od amerického Googlu. Samsung je popredným svetovým výrobcom inteligentných telefónov a ďalších mobilných zariadení, ktoré využívajú systém Android. Microsoft je vlastníkom patentov na technológie, o ktorých tvrdí, že sú obsiahnuté v systéme Android. Ide npríklad o zobrazenie niekoľkých okien v internetovom prehliadači, napísal denník Wall Street Journal.

Microsoft sa pritom sám snaží konkurovať na trhu s mobilnými zariadeniami a výrobcov mobilov využívajúcich Android sa v snahe zvýšiť ich náklady pokúšal presvedčiť, že mu majú platiť licenčné poplatky, napísal Reuters. Väčšina veľkých výrobcov ako Samsung, LG alebo HTC súhlasila. Proti bola Motorola.

Samsung podľa žaloby počas prvého finančného roka od podpisu dohody z roku 2011 licenčné poplatky uhradil. Keď ale Microsoft vlani oznámil zámer prevziať mobilnú divíziu fínskej Nokie, odmietal vraj Samsung ďalšiu platbu vykonať a tvrdil, že dohoda s Nokiou porušuje licenčnú zmluvu Samsungu s Microsoftom. Nakoniec zaplatil, ale neskoro, a odmietol údajne zaplatiť úrok.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Nokia #Microsoft #Samsung