Už neplatí, že na chlebe sa dá zarobiť

Pekári na Slovensku podišli k hranici, ktorá hrozí rozpadom odvetvia. Začali rokovať s obchodníkmi a dožadujú sa, aby po žatve dosiahli vyššie ceny rožkov. O dôvodoch hovorí pekár Slavomír Moravčík, člen predstavenstva Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory.

06.08.2014 13:30
debata (1)

Dokážete presadiť zvýšenie cien rožkov v obchodných reťazcoch?
Musíme ho dosiahnuť, inak zle skončíme. Je to osudová záležitosť. Budeme rokovať s obchodníkmi, vysvetľovať, uvádzať čísla a presviedčať verejnosť, že ide o nevyhnutnosť. Musíme ľuďom ukázať, ako to v pekárenskom priemysle naozaj funguje, kto na pekárenských výrobkoch zarába a kto prerába.

Na Slovensku je okolo 500 pekární. Na trhu ich je veľa a to nahráva obchodníkom.
Máte pravdu, je tu prebytok pekární. V nedávnej minulosti si každý myslel, že chlieb sa je a bude jesť, že sa na ňom bude dať dobre zarábať. Ale už dávno to nie je pravda. Obchodníci vedia, že pekární je prebytok a tlačia na znižovanie cien našich výrobkov.

Vlani mal pekárenský priemysel stratu desať miliónov eur. Ako prežívate?
Veľa pekární sa zatvorilo, medzi nimi aj známe podniky v Piešťanoch či Leviciach. Osobne som dostal ponuku na odkúpenie niekoľkých malých pekární, ktoré nevládzu. A prečo ešte fungujeme? No je to na úkor miezd, prestali sme investovať, stagnujeme s cenami. Lenže takto sa nedá hospodáriť.

Ľudia si aj vzhľadom na svoje príjmy zvykli na 6–centové rožky aj na kilogramový bochník konzumného chleba za 85 centov. Akceptujú vyššie ceny?
Keď sa pozrieme na ceny a spotrebu tabaku a alkoholických výrobkov na Slovensku, potom si zvýšenie ceny rožka o jeden či dva centy spotrebiteľ ani nevšimne. Ak to má byť problém, potom sa môžu nad svojimi maržami zamyslieť obchodníci. Okrem toho by ešte mohol zakročiť štát a znížiť DPH na niektoré potraviny. Inšpirujme sa okolitými krajinami, núkajú odpoveď, ako na to.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #chlieb #obilie