Na ruskom indexe sú mäso, mlieko, ovocie. Alkohol nie

Rusko zakázalo akýkoľvek dovoz mäsa, rýb, mlieka, mliečnych výrobkov a ovocia a zeleniny z Európskej únie aj Spojených štátov. Oznámil to vo štvrtok ruský premiér Dmitrij Medvedev.

07.08.2014 12:00
debata (32)

Okrem toho Rusko podľa premiéra zakáže tranzitné lety ukrajinských aeroliniek cez svoje územie a zvažuje aj zákaz pre tranzitné lety aeroliniek z EÚ a USA do Ázie.

Ročný zákaz dovozu potravinárskych a poľnohospodárskych produktov sa vzťahuje aj na dovoz z Austrálie, Kanady a Nórska. Zákaz dovozu z EÚ a USA sa nevzťahuje na alkohol.

„Na sankciách nie je nič príjemné a nebolo to ľahké rozhodnutie, ale museli sme ho urobiť,“ vyhlásil Medvedev. Denník Financial Times poznamenal, že sankcie sú rozsiahlejšie než očakávali niektorí experti a že pravdepodobne urýchlia infláciu v Rusku.

Ruský prezident Vladimir Putin už v stredu podpísal dekrét zakazujúci alebo obmedzujúci dovoz poľnohospodárskej produkcie z krajín, ktoré prijali voči Rusku sankcie kvôli ukrajinskej kríze. Vo štvrtok bol zverejnený zoznam konkrétnych výrobkov, ktorých sa to týka.

Agentúra AP pripomína, že Rusko je silne závislé na dovoze potravín, a to väčšinou práve zo Západu. Najmä to platí o veľkých mestách, ako je Moskva.

Krajiny Európskej únie vlani do Ruska podľa AP vyviezli potravinárske a poľnohospodárske výrobky za 11,8 miliardy eur, USA za 1,3 miliardy dolárov.

Putinovo nariadenia okrem konkrétnych krokov na presadenie zákazu vláde tiež ukladá, aby zároveň zabezpečila dostatok tovaru na trhu a nepripustila prudký rast cien poľnohospodárskych a potravinárskych výrobkov. V prípade nutnosti môže zoznam zakázaných položiek aj dobu platnosti upravovať, dbať má ale vláda hlavne na zvýšenie domácej ponuky.

Rusko by ďalej mohlo zaviesť obmedzenia týkajúce sa dovozu lietadiel, lodí a automobilov, dodal Medvedev. Zdôraznil však, že vláda realisticky vyhodnotí výrobný potenciál Ruska v týchto oblastiach.

Spojené štáty a EÚ obviňujú Rusko, ktoré už v marci anektovalo ukrajinský polostrov Krym, z rozdúchavanie napätia na východe Ukrajiny a z podpory proruských separatistov. Preto EÚ aj USA zavádzajú sankcie voči jednotlivcom i firmám. Moskva na to reaguje recipročnými opatreniami.

32 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Rusko #USA #sankcie