Fíni možno predložia Bruselu účet za sankcie

Fínsko by mohlo v súvislosti so sankciami EÚ voči Rusku čeliť hospodárskej kríze. V prípade, že domácu ekonomiku tieto sankcie neúmerne zasiahnu, sa bude Fínsko snažiť získať finančnú kompenzáciu zo strany EÚ. Uviedol to v stredu fínsky premiér Alexander Stubb.

07.08.2014 16:11
debata (44)

Zároveň dodal, že v súčasnej kritickej situácii boli sankcie nevyhnutné. Podľa neho však žiadny zo štátov štát EÚ by nemal pre protiruské sankcie ekonomicky trpieť viac ako ostatné.

Naopak, sankcie by mali mať relatívne malý vplyv na švédsku ekonomiku. Vyhlásil to vo štvrtok švédsky minister financií Anders Borg. Zároveň na otázku či by štát, a to buď samostatne alebo v spolupráci s EÚ, mohol zvážiť kompenzácie pre švédske spoločnosti, odpovedal, že neočakáva, že firmy, ktoré negatívne ovplyvnili ruské sankcie, dostanú kompenzácie od štátu.

Európska únia spolu so Spojenými štátmi koncom júla uvalili na Rusko rozšírené sankcie, ktoré sú namierené proti sektorom energetiky, bankovníctva a zbrojárstva. Opatrenia rôzneho druhu majú byť postihom za marcové anektovanie Krymu ako aj údajné podporovanie separatistických povstalcov na východe Ukrajiny.

44 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #sankcie #Fínsko