Zákaz dovozu potravín 'posvätila' aj ruská cirkev

Ruská pravoslávna cirkev privítala zákaz dovozu západných potravín, nariadený prezidentom Vladimirom Putinom v odvete za západné sankcie.

08.08.2014 08:45
debata (7)

Obmedzenie importu vraj pomôže Rusom „prestať sa naháňať za západným spotrebiteľským štandardom“ a „naučí ich skromnosti aj umeniu uspokojiť sa s málom“, povedal agentúre RIA Novosti hovorca moskovského patriarchátu Vsevolod Caplin. Zákaz západného dovozu podľa duchovného pomôže nielen ruskej morálke, ale aj ekonomike, najmä „diskriminovanému“ poľnohospodárstvu.

Prelát by v odvete za „nespravodlivý“ prístup Západu k Rusku zašiel ešte ďalej a podmienil by ďalšie pôsobenie západných bánk a prozápadných spolkov v Rusku tým, že aj ruské organizácie dostanú rovnaký priestor na Západe.

„Verte, že máme čo povedať západným krajinám: ako by sa mohla zmeniť ich spoločnosť na základe najvyššej pravdy v protiklade k pomýleným zásadám ‚peniaze robia peniaze‘ a ‚peniaze rozhodujú o všetkom‘, v protiklade k prežitému modelu demokracie západného typu,“ vyhlásil Caplin.

„Ruský človek vždy chápal, kde leží rozumná hranica spotreby, a s týmto pochopením bol ďaleko šťastnejší, ako tí čo sa ženú za spotrebou pre spotrebu a za (hospodárskym) rastom pre rast,“ usúdil.

Všetci Rusi však zrejme nezmýšľajú rovnako. „Za všetkým dianím posledných dní sa mihotá národná myšlienka, ktorá sa márne hľadá nejeden rok. Teraz sa zdá byť prostá: ruský človek musí žiť zle. Zle v tom všednom, obyčajnom, prízemnom zmysle. Bez elegancie, bez nadbytku, bez pohodlia a bez vymožeností – a bez vedomia, že zle žije, vytrie zrak Európe i Amerike!“ ironicky poznamenal komentátor Ivan Davydov vo svojom stĺpčeku na serveri slon.ru.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #Rusko #cirkev #sankcie