Americký Exxon rozbehol v Rusku vrtné práce, Putin ho chváli

Americký ropný gigant Exxon Mobil otvoril v sobotu ropné vrtné práce v ruskej polárnej oblasti napriek sankciám uvaleným na jeho ruského partnera Rosnefť. Vyslúžil si za to uznanie a pochvalu od ruského prezidenta Vladimira Putina.

09.08.2014 21:15
debata (57)

Sankcie Spojených štátov voči Rusku pre ukrajinskú krízu nemajú zastaviť spoločné projekty ruských a amerických spoločností. Majú za cieľ odstrihnúť Rosnefť od prístupu k peniazom zo Západu a zakazujú jej prístup k moderným technológiám.

„Dnešný komerčný úspech je vedený efektívnou medzinárodnou spoluprácou,“ povedal Putin pri videokonferencii s generálnym riaditeľom spoločnosti Rosnefť Igorom Sečinom a hlavným manažérom firmy Exxon Mobil v Rusku Glennom Wallerom.

„Podniky, vrátane ruských a zahraničných spoločností, si to dokonale uvedomujú a napriek určitým súčasným politickým problémom prevažuje pragmatizmus a zdraví rozum – sme potešení, keď to počujeme,“ dodal.

Exxon na prvý vrt v Karskom mori priviezol ropné zariadenie z Nórska. Jeho rozhodnutie je považované za vyslovenie dôvery Rosnefti, ktorú riadi Putinov blízky priateľ Sečin, na ktorého tiež dopadli sankcie Washingtonu.

„My, samozrejme, vítame tento prístup (k spolupráci) a z našej strany sme otvorení rozšíreniu našej spolupráce,“ vyhlásil Putin. „Som presvedčený, že spoločné projekty medzi Rosnefťou, firmou Exxon Mobil a ďalšími spoločnosťami budú prínosom pre naše národné hospodárstvo, prispejú k posilneniu globálnej energetickej situácie,“ uviedol.

Waller, ktorý hovoril po rusky, dodal, že firma chce aj naďalej v Rusku pôsobiť. „Naša spolupráca je dlhodobá. Vidíme tu veľké možnosti a sme pripravení tu, s vaším súhlasom, pracovať.“

USA a Európska únia zaviedli voči Rusku škálu sankcií, od zmrazenia majetku po zákaz vydávania víz pre podnikateľov a úradníkov blízkych Putinovi, aby obmedzili ruským štátnym bankám napojenie na západnej kapitál. Moskva odpovedala na sankcie zákazom dovozu potravín z USA, EÚ, Austrálie, Kanady a Nórska. Premiér Dmitrij Medvedev tiež pohrozil ďalšími odvetnými opatreniami v prípade, že Západ pristúpi k ďalším sankciám voči Rusku, napísala agentúra Reuters.

57 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Exxon Mobil #Rosnefť