Začínajúce firmy s dobrým nápadom nebudú platiť dane

Začínajúce firmy, tzv. startupy, by od budúceho roka mali byť oslobodené od platenia daní z príjmu. Ministerstvo financií navrhuje, aby podnikatelia s dobrým a inovatívnym nápadom mali nulové daňové zaťaženie počas prvých dvoch rokov od svojho vzniku. Neskôr pre nich bude platiť nižšia sadzba dane ako súčasných 22 percent pre právnické osoby.

10.08.2014 20:00 , aktualizované: 11.08.2014 07:00
debata (6)

Zároveň im chce Kažimírov rezort podľa informácií Pravdy odpustiť platenie daňových licencií. Týkať by sa to malo začínajúcich firiem, ktoré nemajú v začiatkoch žiaden obrat, prípadne ich ročný obrat predstavuje maximálne 200-tisíc eur. Firmy chce štát podporiť hlavne cez eurofondy.

„Poskytnutie daňovej úľavy startupom by tým nemalo významný vplyv na štátny rozpočet, na druhej strane by mohlo byť efektívnym nástrojom pre tú úzku skupinu startupov, ktorým sa podarí profitovať už v raných štádiách podnikania. Jednoducho by sa tým vyriešil problém výberu efektívnych startupov pre daňové úľavy,“ píše sa v návrhu koncepcie pre podporu startupov na Slovensku, ktorý má denník Pravda k dispozícii.

zväčšiť
startup, start-up, graf

Odhaduje sa, že za posledné tri roky na Slovensku vzniklo približne 800 až 1 000 startupov. Do týchto odhadov sú zahrnuté aj krátkodobé projekty, pričom však nie je jasné, koľko startupov z odhadovaného počtu prežilo počiatočnú fázu premeny na podnikateľský subjekt.

Napríklad mladá, 25-ročná začínajúca podnikateľka Zuzana Krnáčová, ktorá začala spolu s ďalšími kamarátmi s podnikaním v nábytkárstve, opatrenia víta: „Pre startupovú firmu, ktorá podniká niečo vyše roka a je stále ešte v strate, je to dobrá správa,“ hovorí Krnáčová.

Firmy, ktoré nie sú platcami DPH, majú od budúceho roka za zdaňovacie obdobie tohto roka uhradiť štátu licenciu vo výške 480 eur. Pri firmách platiacich DPH je výška licencie stanovená od 960 eur až do 2 880 eur v prípade veľkých podnikov s obratom nad pol milióna eur ročne. Začínajúce firmy tieto licencie budú mať odpustené.

Krnáčová tvrdí, že do firmy vkladá peňažné prostriedky na jej chod a výrobu nábytku nateraz zo svojho vrecka, podobne ako jej štyria spoločníci vo firme. „Nie sme nadšení jednak z administratívnej záťaže, ako aj z nedávnych zmien v daňovej a odvodovej oblasti. Na Slovensku sa nepodniká najjednoduchšie, hľadáme preto uplatnenie aj na iných trhoch. Na rozbeh potrebujeme minimálne dva-tri roky. Dovtedy budeme podnikať v účtovnej strate,“ doplnila Krnáčová.

Kupóny za 80 miliónov

Štát by mal od nového roka začínajúcim podnikateľom rozdávať takisto finančné kupóny. Tie by mohli využiť na zaplatenie právneho, technologického či obchodného poradenstva, alebo ochranu duševného vlastníctva. Inými slovami, ak by si napríklad chceli svoj výrobok patentovať, štát by im to zaplatil.

„Cieľom ministerstva financií je podporiť celkovo 1¤000 startupov s inovačnými kupónmi vo výške 3-tisíc až 8-tisíc eur. Tieto kupóny budú môcť využiť startupy spĺňajúce definíciu startupu s pôsobnosťou od 6 do 24 mesiacov. Kupóny bude vydávať príslušná inštitúcia, a to aj online, každé tri mesiace, čo predstavuje podporu 250 projektov za štvrťrok,“ uvádza sa v návrhu.

Kupón pre určitú oblasť môže startup využiť len raz, žiadosť však môže podať na inú oblasť každý štvrťrok. Platí, že každý štvrťrok môže startup požiadať len o jeden kupón. Na využitie kupónu má daný subjekt šesť mesiacov, po ktorých uplynutí sa daný kupón stane neplatným. Firmy ich však nebudú môcť využiť na kúpu prístrojového či softvérového vybavenia, na prieskum trhu či marketing a PR.

Podpora už na školách

Ministerstvo financií takisto navrhuje zriadenie štipendijného programu financovaného z verejných zdrojov pre študentov, doktorandov a absolventov univerzít, ktorí sa zamýšľajú nad realizáciou startupovej myšlienky alebo sa touto myšlienkou už začali zaoberať – maximálne však štyri roky po skončení štúdia. Príklad si berú zo Startup Čile, teda programu pod záštitou Ministerstva hospodárstva Čile. „Základom tohto opatrenia je poskytnutie špeciálneho statusu "startupového doktoranda“," píše sa v návrhu. Pôjde o polročný program, počas ktorého bude oslobodený od platenia odvodov. Mesačne dostane štipendium vo výške 700 eur.

„Dostanú tiež mentoring vo vzdelávacích inštitúciách registrovaných pre potreby inovačných kupónov v celkovej dĺžke 300 vyučovacích hodín. Pomoc pri získavaní patentu a úhradu s tým spojených poplatkov. Prístup k médiám a odprezentovanie startupovej myšlienky. Účasť na zahraničných workshopoch a konferenciách. Osobné stretnutia s investormi a prístup do podnikateľskej komunity na Slovensku,“ vymenúva rezort financií v návrhu.

„Všetko sú to opatrenia, ktoré sa približujú podmienkam v zahraničí. Uľahčí to rozbeh začínajúcich firiem,“ hovorí Tomáš Palkovič z portálu doucma.sk. S portálom pre doučovateľov sa dostal spolu s kolegami do mníchovského akcelerátora. Ich startup si vybrala Telefónica v rámci ich programu na podporu začínajúcich podnikateľov s názvom Wayra. Od nej dostali výmenou za podiel vo firme finančnú dotáciu. Podobne by to malo fungovať aj na Slovensku. Kým rezort financií s vytvorením štátneho akcelerátora vo svojom návrhu zatiaľ počíta, podľa zistení Pravdy štát však od toho upustí, pretože mu chýbajú finančné zdroje.

Na sériu opatrení na podporu startupov chce slovenská vláda získať peniaze najmä z eurofondov. Brusel podporí startupy vo všetkých krajinách najbližších sedem rokov sumou takmer 80 miliárd eur v rámci programu Horizont 2020.

Zelovoc startupom nebude

Ministerstvo financií popri nových opatreniach na podporu startupov chystá aj legislatívne ukákoniť, čo môže a čo už nemôže byť startupom. Do zákona by sa mala dostať táto definícia.

„Startupy sú novo založené podniky, respektíve podniky v štádiu založenia, ktoré sa snažia materializovať alebo už materializovali určitú myšlienku do produktovej podoby, ktorej pridaná hodnota spočíva vo výnimočnosti na trhu a riešení problému, ktorého riešenie doposiaľ nebolo známe. Z dlhodobého hľadiska musia byť tieto spoločnosti škálovateľné, tzv. scale up a to tým, že sa ich produkty a služby začnú vyrábať vo veľkom rozsahu s cieľom riešenia nedostatku čo najširšej spoločenskej skupiny, alebo vykážu potenciál na rýchly ekonomický dopad. Produkt alebo služba startupu musí mať [technologický a/alebo výskumný základ], musí využívať informačné technológie na predaj, branding, výrobu produktu/služby a musí sa týkať služieb, ktoré v trhových podmienkach majú šancu uspieť od začiatku podnikania v prípade záujmu klientov.“

Zároveň nemajú mať žiaden obrat, resp. ročný obrat do výšky 200– tisíc eur. Minimálne 25 percent nákladov spoločnosti musí ísť na výskum a vývoj.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #ministerstvo financií #startup