Kupujte naše jablká namiesto Ruska, tlačia Poliaci na USA

Poľsko sa snaží presvedčiť Spojené štáty, aby pre ruské embargo na dovoz potravín otvorili svoj trh poľským jablkám.

10.08.2014 20:24
debata (295)

Poľský veľvyslanec vo Washingtone Ryszard Schnepf sa stretol s námestníkom amerického ministra poľnohospodárstva Michaelom Scuseom a požiadal ho o zrýchlený postup v tejto veci, napísala v nedeľu agentúra PAP.

Poľsko podľa Schnepfa počíta s podporou USA, svojho spojenca, nielen v oblasti vojenstva, ale aj obchodu. „Pretože USA tiež ovplyvnili ruské sankcie, majú viac pochopenia pre situáciu Poľska,“ vyhlásil.

Scuse podľa veľvyslanca nevylúčil použitie zrýchleného postupu. Poľskí úradníci by sa mali stretnúť s úradníkmi amerického úradu zodpovedného za vydávanie licencií na dovoz potravín 18. augusta, dodal.

Americký trh je pre jablká z Európskej únie mnoho rokov zatvorený. Jedinou výnimkou je Taliansko, ktorá môže do USA vyvážať jablká a hrušky. Poľsko by mohlo do USA vyvážať aj zeleninu, ako je brokolica a paprika.

Poľsko je najväčším producentom jabĺk v Európe s ročnou produkciou okolo troch miliónov ton. Viac ako tretinu produkcie vyváža. Podľa ministerstva zahraničných vecí do Ruska vlani vyviezlo približne 700 000 ton jabĺk.

Podľa údajov štatistického úradu hodnota vývozu ovocia a zeleniny do Ruska, na ktoré teraz platí embargo, vlani predstavovalo 316 miliónov eur. Jablká sa na tejto sume podieľali takmer 90 percentami. Poľsko nedávno prekonalo Čínu a stalo sa najväčším svetovým vývozcom ovocia.

295 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Potraviny #Rusko #USA #sankcie