Farmári z únie i Slovenska chcú kompenzácie

Ruské embargo na dovoz potravín z Európskej únie prináša výrobcom miliónové straty denne. Tí sa už obrátili na Brusel aj národné vlády, aby im vykompenzovali výpadky zo straty ruského trhu.

11.08.2014 12:15
debata (11)

Mimoriadne opatrenia prijíma aj Slovensko, ktoré si vyhradilo právo pozastaviť dovoz potravín v prípade ničivých vplyvov na národný trh.

Rusko vlani doviezlo potraviny z Európskej únie za takmer 12 miliárd eur. O túto sumu teraz prichádzajú predovšetkým producenti mlieka a mliečnych výrobkov, mäsa a mäsových výrobkov, ako aj ovocinári a zeleninári. Lanský slovenský export v hodnote vyše 31 miliónov eur je síce z pohľadu európskych čísel mizivý, ale pre konkrétnych vývozcov znamená strata ruského trhu citeľné poškodenie. K nemu sa priraďujú druhotné vplyvy z presýtenia trhu Európskej únie tovarmi, ktoré boli určené pre Rusko. To už na hranici otáča európske kamióny späť k dodávateľom.

„V tejto chvíli ešte nevieme presne vyčísliť dôsledky ruského embarga na slovenské potravinové hospodárstvo, ale myslíme si, že rezort aj vláda by sa mali vplyvmi čo najskôr zaoberať, už aj preto, že tento týždeň sa mimoriadne zídu predstavitelia Európskej úni pre poľnohospodársku politiku,“ povedal Stanislav Nemec zo Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory.

Ministerstvo pôdohospodárstvo na mimoriadnu situáciu zareagovalo zriadením tzv. Monitorovacieho výboru, pod dohľadom ktorého budú zvýšené dovozy a prudké cenové výkyvy potravín. Minister Ľubomír Jahnátek v piatok vyzval výrobcov potravín, aby kvantifikovali ekonomické dôsledky ruského embarga a poslali podklady priamo Monitorovaciemu výboru. Poľnohospodárov, potravinárov a obchodníkov požiadal o zachovanie existujúcich dodávateľsko-odberateľských vzťahov.

Dá sa predpokladať, že už v najbližšom období sa na Slovensko môžu dostávať tovary, ktoré európski vývozcovia nemôžu vyviezť do Ruska. Jahnátek preto nariadil zvýšenú kontrolu firiem, kde sa prebaľujú potraviny. „Posvietime si na krajinu pôvodu, dátumy spotreby a, samozrejme, kvalitu potravín.“ Kontrolóri sa zamerajú aj na ambulantný predaj v pohraničných oblastiach.

V tejto súvislosti je dôležité, aby svoje povinnosti plnila nielen Štátna veterinárna a potravinová správa, ale aj Úrad verejného zdravotníctva. Lacné menej kvalitné suroviny sa dostávajú k spotrebiteľom totiž aj cez podniky verejného stravovania. Jahnátek chce požiadať ministerku zdravotníctva Zuzanu Zvolenskú, aby zvýšila frekvenciu kontrol aj v reštauráciách a jedálňach. Hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Lenka Skalická uviedla, že zvýšené kontroly sa už konajú, a to aj kvôli letnej turistickej sezóne.

Pokiaľ ide o kompenzácie, Slovensko sa o ne podľa Jahnátka hlási, už aj vzhľadom na druhotné dôsledky embarga. Európsky komisár pre poľnohospodárstvo Dacian Ciolos ubezpečil medzitým európskych farmárov a potravinárov, že „únia má v pohotovosti nové a modernizované nástroje pre prípad krízy vrátane krízových rezerv, ktoré sú už k dispozícii.“ Ciolos však vo svojom vyhlásení nekonkretizoval výšku krízových rezerv, ktorou môže únia farmárom a potravinárom pomôcť.

Najväčšie straty z ruského embarga hrozia Poľsku, Francúzsku, Nemecku a práve táto trojica krajín iniciovala mimoriadne stretnutie predstaviteľov Európskej únie pre poľnohospodárstvo. ktoré by sa malo uskutočniť tento týždeň. O to požiadali už aj Rakúšania a Slovensko sa k tejto požiadavke pridalo. Na mimoriadnom rokovaní ministrov poľnohospodárstva by sa mal pravdepodobne spresniť spôsob kompenzácií strát zo zákazu vývozu potravín do Ruska.

Slovensko v tejto súvislosti požaduje využiť existujúce záchranné mechanizmy. Brusel by tak mal podľa Jahnátka siahnuť k dotovaniu exportu potravín do tretích krajín, podpore súkromného skladovania mliečnych výrobkov či mäsových výrobkov. Konečné slovo však budú mať veľkí západoeurópski hráči, ktorí na zákaze ruského exportu najviac stratili.

Jahnátek podobne ako jeho český kolega Marian Jurečka vyzval ľudí, aby nakupovali najmä domáce potraviny. Sú to napokon spotrebitelia, ktorí výberom potravín môžu zmeniť skóre v prospech domácich výrobcov. Je však celkom isté, že situácia nahráva obchodníkom, ktorí si budú môcť vyberať z ponuky lacnejúcich dovozových potravín. Poliaci, ktorí sú veľkými pestovateľmi, ale aj nákupcami jabĺk, a to aj na Slovensku, už znížili pestovateľom nákupné ceny zo 60 – 70 centov na 26. Ako táto ponuka ovplyvní ceny na pultoch, ukáže jeseň.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #Európska únia #Rusko #sankcie