Fico: Slovensko je pripravené na výpadok plynu, sankcie sú nezmyselné

Slovensko v prípade výpadku dodávok plynu z východu je technicky schopné doviezť dostatok plynu pre seba i pre rezervný tok na Ukrajinu. Skonštatoval to premiér Robert Fico po rokovaní so zástupcami spoločností Eustream a SPP. Na stretnutí sa zúčastnil aj minister hospodárstva Pavol Pavlis.

14.08.2014 10:21 , aktualizované: 11:45
Robert Fico, Pavol Pavlis, Štefan Šabík Foto: ,
Premiér Robert Fico (vľavo), šéf predstavenstva SPP Štefan Šabík a minister hospodárstva Pavol Pavlis (vpravo) vchádzajú do centrály SPP.
debata (333)

Predseda vlády sa so slovenskými plynármi stretol ešte predtým ako ukrajinský parlament schválil zavedenie sankcií proti ruským spoločnostiam a predstaviteľom podporujúcim proruských separatistov na východe krajiny. (Viac v článku Kyjev schválil protiruské sankcie.) V dôsledku sankcií by mohlo dôjsť aj k zastaveniu dodávok ruského plynu či ropy na Slovensko.

Premiér skonštatoval, že Slovensko je pripravené na prípadný výpadok dodávok plynu do Európy cez Ukrajinu. „Musíme sa však pripravovať na komplikovanejšie scenáre. Ľudia ani slovenský priemysel sa však nemusia obávať, aj keby došlo k radikálnemu zastaveniu dodávok plynu,“ povedal Fico, ktorý vyzval Európsku komisiu, aby bola vo veci prijatia sankčného zákona zo strany Ukrajiny aktívnejšia.

Zásobníky budú do dvoch týždňoch úplne naplnené

Zásobníky plynu budú v priebehu niekoľkých dní naplnené na 98 až 99 %. Slovensko má zároveň k dispozícii dva reverzné body na západnej hranici, ktoré majú dostatočnú kapacitu na to, aby bolo možné doviezť plyn pre slovenskú spotrebu, ktorá je vo výške približne 5 miliárd kubíkov, a ešte aj navyše pre Ukrajinu. Tá by postupom času mohla dostávať zo Slovenska až 10 miliárd kubíkov plynu ročne.

"V súčasnosti máme zásobníky naplnené asi na 93 %,“ povedal predseda predstavenstva SPP Štefan Šabík. SPP má v súčasnosti na Slovensku zazmluvnené zásobníky plynu v objeme 1,43 miliardy metrov kubických. Podľa Šabíka by mali byť do dvoch týždňoch úplne naplnené. Objem uskladneného plynu len v zásobníkoch tak bude postačovať na pokrytie spotreby všetkých zákazníkov SPP na približne päť mesiacov.

Z Rakúska a z Českej republiky vieme doviezť na Slovensko trojnásobný objem plynu, ako je jeho ročná spotreba, ktorá sa v súčasnosti pohybuje na úrovni zhruba päť miliárd metrov kubických plynu. „To znamená, že by som sa neobával, že by na Slovensku nebolo dostatok plynu,“ dodal predseda predstavenstva Eustreamu Tomáš Mareček, ktorý uistil slovenských odberateľov, že aj prípadný dovoz plynu zo Západu by nemal vplyv na koncové ceny plynu pre slovenských spotrebiteľov.

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk nedávno pohrozil, že krajina zavedie sankcie voči Rusku, ktoré sa môžu dotknúť aj transportu plynu do Európy. Túto možnosť potvrdil aj ukrajinský prepravca plynu Naftogaz. V ukrajinskom parlamente prešiel cez prvé čítanie zákon, ktoré sankcie umožňuje zaviesť.

Premiér je nespokojný s krokmi Ukrajiny

Fico vyjadril s týmito krokmi Ukrajiny nespokojnosť. Uviedol, že je zvláštne, ak krajina, ktorá podpísala asociačnú dohodu s EÚ a ktorej sa únia snaží pomôcť, namiesto koordinácie krokov s EÚ robí opatrenia, ktoré môžu úniové krajiny poškodiť. Dodal tiež, že Slovensko urobilo konkrétne kroky, aby Ukrajine pomohlo a od septembra je pripravené spustiť reverzný tok plynu na Ukrajinu. Ak by sa však zastavil tok plynu cez ukrajinské územie do Európy a zo západu by nebolo možné doviesť dostatok plynu, Slovensko by podľa premiéra uprednostnilo vlastné záujmy.

Fico: Nezmyselné trojstranné sankcie

„Ak je tu konflikt, nech sa rieši inými metódami, ako nezmyselnými trojstrannými sankciami, ktoré poškodzujú ekonomiku všetkých,“ vyhlásil Fico. Pýtal sa, komu vyhovuje, že Európska únia z hľadiska ekonomickej výkonnosti klesá a komu vyhovuje, že Ruská federácia má problémy z hľadiska ekonomickej výkonnosti a Ukrajina je ekonomicky prakticky na kolenách. „Ak je problém, riešme ho. Na to sú rôzne metódy, ako riešiť konfliktné situácie,“ dodal.

Fico vyhlásil, že ho nikto nebude poučovať o medzinárodnej politike „a najmä nie taký politik, ktorý súhlasil s preletom bombardovacích lietadiel NATO, ktoré zabíjali civilistov v Srbsku“. Bývalý premiér Mikuláš Dzurinda v rozhovore pre denník Sme totiž povedal, že Robert Fico výrokmi, že vzájomné sankcie Európskej únie a Ruska sú nezmyselné a ohrozujú Slovensko, škodí reputácii Slovenska a znižuje jeho dôveryhodnosť. Dzurinda hovoril, že Fico je s vysokou pravdepodobnosťou až s istotou skôr na strane Ruska než Ukrajiny.

Premiér vo štvrtok na tlačovej besede argumentoval, že slovenská strana sa jasne vyjadrila k udalostiam na Kryme. „My sme veľmi jasne povedali, čo si myslíme o obsadení Krymu, povedali sme to ako vláda, povedali sme to veľmi presne. Že to bolo porušenie medzinárodného práva a že s tým jednoducho nesúhlasíme. To isté som urobil, keď som ako predseda vlády trval na stiahnutí slovenských vojakov z Iraku, pretože sme tento zásah považovali za nelegitímny – v rozpore s medzinárodným právom,“ povedal Fico.

333 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #Rusko #plyn #Ukrajina