Agrokomplex stavil na potravinové vlastenectvo

Verní spotrebitelia môžu najviac pomôcť slovenským poľnohospodárom a potravinárom pri prekonávaní dôsledkov ruského embarga na európske potraviny.

14.08.2014 19:00
výystava, Agrokomplex Nitra 2013 Foto: ,
Výstava Agrokomplex má už desaťročia prívlastok rodinná.
debata

Mobilizovať ľudí k cielenenému nákupu potravín – nie jednorazovo, ale pravidelne – má aj 41. ročník medzinárodnej poľnohospodárskej a potravinárskej výstavy Agrokomplex, ktorý sa o týždeň začne v Nitre.

Agrokomplex bol vždy výkladnou skriňou úspechov slovenského poľnohospodárstva. Nehľadiac na klesajúci podiel domácich potravín na pultoch obchodov má stále čo ukázať. „Kvalitné, zdravie neohrozujúce, opierajúce sa o pôvodné receptúry, také sú prednosti slovenských potravín, a pritom nemajú na konte jediný šrám z nedávnych veľkých káuz,“ dala do pozornosti hlavné tromfy slovenských producentov generálna riaditeľka sekcie potravinárstva a obchodu Zuzana Nouzovská.

Ešte nikdy nepotrebovalo slovenské poľnohospodárstvo takú podporu od svojich spotrebiteľov ako práve teraz. Jednak ponuka domácich potravín klesla v niektorých druhoch produkcie hlboko pod 50 percent, jednak v dôsledku ruského zákazu potravinového importu z Európskej únie hrozí, že slovenský trh zavalia potraviny pôvodne určené pre Rusko.

„Veľké množstvo potravín môže každým dňom strácať kvalitu a budú sa hľadať spôsoby, ako ich predať,“ predpokladá možný scenár z pretlaku ponuky potravín v Európe Nouzovská. Tie sa môžu dostávať nielen do obchodov, ale aj do podnikov verejného stravovania. Preto by viac než inokedy ľudia mali čítať etikety potravín a aj v reštauráciách sa pýtať na pôvod jedla.

Výstava Agrokomplex má už desaťročia prívlastok rodinná. To preto, že na konci prázdnin ju navštevujú rodičia s deťmi, rovnako z miest, ako aj z vidieka. Dôvod je jednoduchý – na Národnej výstave hospodárskych zvierat môžu deti vidieť kravy, teliatka, ovce, kozy, sliepky, kačice. Na zvedavosť detí stavili aj vystavovatelia, ktorí sa postarali o to, že spolu s dospelými zvieratami sa bude vystavovať dovedna 350 mláďat.

„Ak sa dnes hovorí o dôležitosti potravinového vlastenectva z hľadiska prežitia slovenského poľnohospodárstva a potravinárstva, potom ho treba budovať od útleho veku,“ povedal Ján Huba, organizátor výstavy zvierat. Deti si na výstave budú môcť zvieratá pohladiť, vyfotografovať sa s nimi. Pre staršie pripravili organizátori aj prvé dotyky s poľnohospodárskou vedou. Ukážu im, ako v detaile vyzerá včelie oko či krídlo alebo bunka pod mikroskopom.

Agrokomplex je aj ukážkou modernej poľnohospodárskej techniky. Medzi najatraktívnejšie exponáty pre poľnohospodárov, ale aj ich deti, patria špičkovo vybavené traktory. Na svoje si prídu záhradkári, ktorým odborníci predvedú ukážky letného rezu ovocných stromov, uskutoční sa krst knihy Rok v ovocnej záhrade. A špičkoví kuchári Ľubomír Herko a Vojto Artz pripravia zo slovenských potravín delikatesy svetovej úrovne. V piatich jazerách bude možno chytať ryby. Jeden prázdninový deň na Agrokomplexe môže byť peknou bodkou za letom a skutočne reštartom našincov k zvýšenej kúpe potravín vyrobených na Slovensku. Vlani ju videlo 90-tisíc ľudí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba