Orbán kritizuje sankcie: Únia ubližuje viac sebe ako Moskve

Sankciami, ktoré EÚ uvalila na Rusko vzhľadom na situáciu na Ukrajine, ublížila únia sama sebe. V piatok to uviedol maďarský premiér Viktor Orbán.

15.08.2014 13:18
debata (10)

Zároveň vyzval na zváženie týchto krokov. "Urobím maximum, ale samozrejme všetci sme si vedomí, akú váhu má hlas Maďarska, takže možnosti sú jasné. Hľadám európskych partnerov, aby sa sankčná politika EÚ zmenila. Myslím si, že nebola dostatočne premyslená,“ doplnil. "Politika sankcií, ktorú presadzuje Západ, teda my, a nevyhnutné dôsledky z ruskej strany, poškodzujú viac nás ako Rusko,“ povedal Orbán.

Exportne orientovaná maďarská ekonomika je závislá na importe energií z Ruska. Krajina sa taktiež minulý rok dohodla s ruskou spoločnosťou Rosatom na rozšírení jadrovej elektrárne v krajine. Táto dohoda má hodnotu 10 mld. eur. Rusko je taktiež najväčším obchodným partnerom Maďarska spomedzi krajín, ktoré nepatria do EÚ. V roku 2013 dosiahla hodnota maďarského exportu do Ruska 2,55 mld. eur.

K sankciám voči Rusku má výhrady aj slovenský premiér Robert Fico, ktorý trvá na svojom postoji, že ak je krízová situácia, tak ju treba riešiť inými metódami, ako podľa neho nezmyselnými sankciami. Povedal to na margo vzájomných sankcií medzi Európskou úniou a Ruskom v súvislosti so situáciou na Ukrajine. „Ak je tu konflikt, nech sa rieši inými metódami, ako nezmyselnými trojstrannými sankciami, ktoré poškodzujú ekonomiku všetkých,“ vyhlásil Fico tento týždeň na tlačovej besede po stretnutí s predstaviteľmi SPP a Eustreamu.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Európska únia #Rusko #sankcie