Brusel odškodní farmárov za sankcie

Európska komisia uvoľnila v pondelok 125 miliónov eur na mimoriadne odškodnenie ovocinárov a zeleninárov, ktorých postihlo ruské embargo na dovoz potravín. Opatrenie Bruselu potrvá do konca novembra.

19.08.2014 11:00
trh, trhovisko, zelenina, ovocie, paradajky,... Foto: ,
Rusi stopli napríklad dovoz európskych paradajok, ktorých ceny prudko klesli. Brusel za to pestovateľov odškodní.
debata (16)

O odškodnenie sa chcú hlásiť aj slovenskí poľnohospodári, ktorí už pociťujú pretlak európskej ponuky vitamínov na domácom trhu. V Európe sa hromadia tisícky ton ovocia a zeleniny, ktoré boli určené pre ruský trh. Európsky komisár pre poľnohospodárstvo Dacian Ciolos na mimoriadnu situáciu reagoval tým, že chce časť prebytkov stiahnuť z trhu. Za tieto produkty sa má farmárom zaplatiť a ovocie a zelenina sa majú distribuovať vybraným spotrebiteľom bezplatne.

„Hoci Slovensko do Ruska nevyváža zeleninu ako Maďarsko a Poľsko, cítime, že pomery na domácom trhu sa zmenili,“ povedal pre Pravdu Peter Horváth, prezident Slovenskej zeleninárskej únie. Najviac sa to prejavuje na poklese cien rajčín a papriky, kde v porovnaní s vlaňajškom klesli farmárske ceny o polovicu.

Napriek akciám obchodníkov spotrebitelia 50–percentný pokles týchto produktov nezaznamenali. Horváth sa obáva, že pád cien sa teraz dotkne ďalšieho sezónneho tovaru kapusty a cibule. Brusel priznal, že dosah ruských sankcií na niektorých trhoch je citeľný.

„Opatrenia z Moskvy prišli v čase zberu úrody, farmári ani exportéri to nemohli predvídať a nemožno očakávať, že by včas našli alternatívne trhy,“ odôvodnil Ciolos kompenzácie.

Poľnohospodári sa už môžu hlásiť o náhrady. „Zatiaľ je schválený objem kompenzačných prostriedkov, hlavný boj o náhrady je však pred nami,“ reagoval na informácie z Bruselu šéf Únie ovocinárov Slovenska Marián Varga. Obáva sa, aby všetky peniaze neskončili v rukách priamych exportérov. Zdôraznil, že Slovensko bude poškodené umiestňovaním ovocia a zeleniny, pôvodne určenej pre ruský trh, do slovenských obchodov.

„Odškodnenie beriem zatiaľ ako holuba na streche. Podľa správ belgických kolegov o spôsobe rozdelenia náhrad majú rozhodnúť ministri poľnohospodárstva na mimoriadnej schôdzke 5. septembra,“ uviedol Varga.

Skutočnosť, že o detailnom rozdelení kompenzácií sa ešte bude rokovať na stretnutí expertov a potom na rade ministrov potvrdil aj hovorca slovenského ministra pôdohospodárstva Peter Hajnala. Slovenskí poľnohospodári zdôrazňujú, že ak majú byť náhrady aspoň trochu spravodlivé, mali by zohľadňovať aj nepriame škody spôsobené ruským embragom. Keby sa podľa Vargu brali do úvahy len intenzívne sady jabloní na Slovensku, potom by si mohli naši ovocinári nárokovať škody v rozsahu až jedného milióna eur. Ale či je táto čiastka reálna pri polpercentnom podiele slovenských ovocinárov na celkovej produkcii jabĺk v Európskej únii, ukáže až september.

„Trh Európskej únie nemožno deliť na jednotlivé národné trhy,“ pripomína zeleninár Peter Horváth. Ten nedávno rokoval s gréckymi zeleninármi, ktorí mali pripravených do Ruska 1 700 kamiónov zeleniny.

„Gréci nie sú jediní exportéri, sú tu Holanďania, Belgičania, Poliaci, Maďari. Všetci budú hľadať spôsob, ako to, čo dopestovali, niekde predať, hoci aj pod cenu. Pre oslabené slovenské zeleninárstvo to môže mať fatálne dôsledky,“ povedal Horváth. Ovocinár Varga dodal, že kým proti ľadovcu ako prírodnej pohrome sa možno brániť drahými delami rozháňajúcimi mraky, proti následkom obchodnej vojny sú farmári z malých krajín prakticky bezbranní.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #Európska únia #Rusko #sankcie