Bulharský South Stream navýšil kapitál aj napriek zákazu vlády

Spoločný podnik pre výstavbu bulharskej sekcie plynovodu South Stream z Ruska do západnej Európy navýšil svoj ​​kapitál. Urobil tak napriek príkazu bulharskej vlády zastaviť prípravy tohto projektu. Oznámilo to v utorok bulharské ministerstvo hospodárstva.

19.08.2014 20:07
debata (9)

Bulharská vláda začiatkom júna na žiadosť Európskej komisie pozastavila prípravné práce na plynovode, ktorý má viesť mimo Ukrajinu cez Čierne more a Balkán do západnej Európy, a terajšia dočasná vláda tento krok potvrdila. Európska komisia predtým požiadala Sofiu, aby výstavbu pozastavila, kým nepadne rozhodnutie, či je stavba v súlade s európskym právom.

Podnik South Stream Bulgaria však vykonal plánované navýšenie kapitálu na takmer 400 miliónov leva z doterajších 15,6 milióna leva. „Tento krok… porušuje rozhodnutie (dočasného ministra) Vasila Štonova pozastaviť všetky práce na projekte,“ uviedlo ministerstvo podľa agentúry Reuters.

South Stream Bulgaria je spoločný podnik medzi štátnym bulharským energetickým holdingom BEH a ruským monopolným vývozcom plynu Gazprom, obe strany v ňom majú rovnaký podiel. Ministerstvo uviedlo, že kroky BEH nie sú v záujme Bulharska, a dodalo že prípad odovzdá prokuratúre. Podľa neho síce samotné navýšenie kapitálu neznamená pokračovanie výstavby, umožňuje ale pokračovať v prípravných prácach.

BEH vydal vyhlásenie, podľa ktorého podnikol všetky potrebné kroky na zastavenie aktivít týkajúcich sa projektu South Stream. Navýšenie kapitálu už ale bolo v pondelok zapísané do obchodného registra.

Tento mesiac sa objavil dokument, podľa ktorého predošlá vláda vydala pre plynovod stavebné povolenie, hoci sama oznámila zmrazenie prác. Socialistický premiér Plamen Orešarski v júli rezignoval a na začiatku augusta sa ujal funkcie dočasnej kabinet, ktorý má krajinu doviesť k predčasným voľbám.

Európska komisia Bulharsku v liste na začiatku júna oznámila, že plynovod zrejme nespĺňa pravidlá, ktoré zakazujú dodávateľom plynu mať kontrolu nad plynovodmi. EÚ už pozastavila proces schvaľovania výstavby tohto plynovodu po marcovej ruskej anexii Krymu.

Bulharsko považuje výstavbu plynovodu South Stream za národnú prioritu. Krajina je vysoko závislá na dodávkach ruského plynu a chce ich posilniť. Rusko chce využiť South Stream ako ďalšiu cestu pre prepravu plynu do západnej Európy, ktorá by obchádzala Ukrajinu. Spory medzi Moskvou a Kyjevom o ceny plynu už niekoľkokrát prerušili dodávky ruského plynu do Európy.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Bulharsko #South Stream