Nemecký export do Ruska padá, v prvom polroku o 15 %

Nemecký export do Ruska sa v tohtoročnom prvom polroku prepadol o 15,5 percenta na 15,3 miliardy eur.

20.08.2014 16:06
debata (9)

Vyplýva to podľa agentúry Reuters z údajov spolkového štatistického úradu. Na vývoz má negatívny dopad ukrajinská kríza, ktorá vyvolala napätie medzi Západom a Moskvou a podkopala hospodársky rast v Rusku.

Takmer štvrtinový prepad zaznamenal export automobilov a automobilových súčiastok, ktorý sa na celkovom nemeckom vývoze do Ruska podieľa zhruba pätinou. Export potravín a krmív sa v polroku znížil takmer o tretinu, hoci na neho ešte nemalo vplyv potravinové embargo Moskvy vyhlásené tento mesiac. Potraviny a krmivá sa však na celkovom nemeckom vývoze do Ruska podieľajú len necelými tromi percentami.

Rusko tento mesiac zakázalo akýkoľvek dovoz mäsa, rýb, mlieka, mliečnych výrobkov, ovocia a zeleniny z EÚ, USA a z niekoľkých ďalších západných krajín. Reagovalo tak na západné sankcie uvalené pre krízu na Ukrajine na vybrané ruské spoločnosti, viacerých predstaviteľov a niektoré odvetvia ruskej ekonomiky. Ruský denník Vedomosti tento týždeň uviedol, že Moskva by mohla zakázať aj dovoz áut, ak USA a EÚ uvalí na Rusko ďalšie sankcie.

Negatívne hospodárske dôsledky ukrajinskej krízy prispeli k poklesu nemeckej ekonomiky v druhom štvrťroku. Štatistický úrad minulý týždeň oznámil, že hrubý domáci produkt sa oproti prvému kvartálu znížil o 0,2 percenta. Nemecká ekonomika je najväčšia v Európe a závisí na nej veľa slovenských podnikov.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Rusko #sankcie