Štátu chýbajú pozastavené platby z eurofondov

Najvážnejším aktuálnym problémom pri využívaní prostriedkov Európskej únie je prerušenie, resp. pozastavenie schvaľovania priebežných žiadostí o platby z Európskej komisie.

20.08.2014 18:00
peniaze, euro, eurá, sporenie, dane, odvody,... Foto:
debata (10)

Európska komisia pre pozastavenie preplácania k polovici tohto roka zadržiavala nad rámec dvoch mesiacov platby v celkovej sume vyše 413 mil. eur. Vyplýva to zo správy o implementácii a čerpaní štrukturálnych fondov a Kohézneho fondu v prvom polroku 2014, ktorú v stredu schválila vláda.

Podľa materiálu, ktorý predložili vedúci úradu vlády Igor Federič a minister financií Peter Kažimír, všetky subjekty zapojené do implementácie operačných programov Národného strategického referenčného rámca (NSRR) v programovom období 2007 – 2013 preto musia vyvinúť maximálne úsilie na skoré uvoľnenie platieb. Európska komisia k 30. júnu prerušila lehoty pre platby pri deviatich z jedenástich operačných programov v rámci NSRR a čiastočne pozastavila pri programe Zamestnanosť a sociálna inklúzia. Žiadosti o platbu je tak možné predkladať len v programe Životné prostredie a čiastočne v programe Zamestnanosť a sociálna inklúzia.

Minister financií po rokovaní vlády informoval, že medzitým boli odblokované platby vo výške okolo 80 mil. eur v programe Vzdelávanie. „Pre realizáciu štátneho rozpočtu je nevyhnutné, aby sme sa v septembri, októbri dostali do normálnej situácie, a aby platby z Európskej komisie začali chodiť,“ povedal Kažimír. Prijímatelia na pozastavenie platieb z eurofondov nedoplácajú, pretože dostávajú peniaze z domácich verejných zdrojov. To je podľa ministra možné len istý čas do okamihu preplatenia použitých peňazí. Generálne riaditeľstvo Európskej komisie pre regionálnu politiku by malo rozhodnúť o tom, ako funguje domáci audit eurofondov, do konca septembra. „Z výsledku auditu vyplynie korekcia, ktorá zatiaľ nie je známa a bude predmetom rokovaní riadiacich orgánov,“ uviedol Kažimír.

Platby z Bruselu v programovom období 2007 – 2013 boli podľa ministra financií pozastavené 22-krát. „Je to procedúra, ktorú má právo použiť Európska komisia, ak sa domnieva, že v míňaní eurofondov sú nezrovnalosti. Túto situáciu vôbec nepodceňujeme, urobili sme v rezorte personálne zmeny a prijali sme akčný plán,“ dodal Kažimír. Ministerstvo financií je podľa neho v pravidelnom kontakte s komisiou, hlavne s Generálnym riaditeľstvom pre regionálnu politiku. Dôvodom pozastavenia platieb z Bruselu nie sú len zistené nedostatky v audite, ale aj dlhodobé problémy v riadiacich orgánoch operačných programov. Ministerstvo financií vyžaduje súčinnosť aj ďalších rezortov.

Ku koncu júna bolo schválených 9 413 žiadostí o nenávratný finančný príspevok v objeme 16,22 mld. eur, čo je 119,19 % z celkovej alokácie. Ide o peniaze EÚ, štátu a vlastné zdroje prijímateľov na projekty. Z predložených 24 veľkých projektov v programe Doprava je schválených spolu zatiaľ štrnásť v objeme 1,619 mld. eur a z deviatich veľkých projektov v programe Životné prostredie bolo do konca júna schválených osem za 298 mil. eur. Uzatvorených bolo 8 647 zmlúv o poskytnutí finančnej podpory v sume takmer 11,554 mld. eur. Predstavuje to 100,62 % z celkovej alokácie. Čerpanie eurofondov v rámci 11 programov v NSRR dosiahlo v polovici roka 6,364 mld. eur, čiže 55,42 % zo záväzku na roky 2007 až 2013. Od začiatku tohto roka sa tak čerpanie zvýšilo o 509,35 mil. eur a miera o 4,5 percentu­álneho bodu.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #eurofondy