Nórsky investičný fond neznížil objem ruských aktív

Nórsky štátny investičný fond, v ktorom krajina ukladá prebytky z príjmov za ropu a plyn, si pravdepodobné ponechá ruské aktíva v hodnote 8,2 mld. USD napriek západným sankciám voči Moskve. Neplánuje však ďalšie nákupy ruských aktív vzhľadom na politické riziká. Fond o tom informoval v stredu.

20.08.2014 19:40
debata (4)

Celková hodnota ropného fondu je 885 mld. USD. V posledných mesiacoch fond hodnotu svojich ruských aktív v podstate nemenil, uviedol na tlačovej konferencii jeho generálny riaditeľ Yngve Slyngstad.

Na otázku, či fond vo svojom vlastníctve zmenšil objem akcií ruských spoločností, ako sú energetické firmy Lukoil, Rosnefť a Novatek, šéf fondu Slyngstad odpovedal, že sankcie proti Rusku nemali žiadny vplyv. Keďže nórsky ropný fond patrí k tým, ktorí investujú na najdlhšie obdobia, často nakupuje v časoch turbulencií na trhu. Slyngstad však uviedol, že toto pravidlo neplatí v prípade volatility v Rusku vzhľadom na geopolitické riziká.

Nórsky fond v druhom kvartáli tohto roka zväčšil investície do dlhopisov západných krajín. V správe za druhý štvrťrok fond konštatoval, že najviac vzrástli jeho investície do vládnych dlhopisov Japonska, Británie a Nemecka a najviac sa zmenšili jeho investície do dlhopisov Brazílie, Kanady a Švédska.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #investície #Rusko #Nórsko