Rusi mierne zmiernili embargo, vyňali z neho špeciálne produkty

Ruská vláda od stredy vyňala zo zoznamu embargovaných potravín zo Západu niektoré špecifické produkty.

20.08.2014 21:40
debata (10)

Povolila napríklad dovoz určitých druhov rybieho poteru, zemiakovej sadby, semien a sadeníc niektorých druhov zeleniny a strukovín, bezlaktózových mliečnych výrobkov a ďalšieho tovaru. Napospol ide o výrobky, ktorých dovoz môže podporiť rozvoj domácej potravinovej výroby, uviedla agentúra Reuters.

Rusko zakázalo od 7. augusta na jeden rok dovoz poľnohospodárskych a potravinárskych produktov z Európskej únie, USA, Austrálie, Kanady a Nórska v reakcii na sankcie Západu, ktorý Moskvu viní z podpory povstalcov na východe Ukrajiny. Embargo začalo v Rusku zvyšovať ceny niektorých potravín, zatiaľ čo v Európe vedie k prebytkom a poklesu cien, čo spôsobuje problémy potravinárskym firmám.

Vláda povolí dovoz čerstvo vyliahnutých lososov a pstruhov. Ceny lososa, ktorého Rusko dovážalo najmä z Nórska, v posledných dňoch podľa správ médií výrazne rastú. Moskva uviedla, že podporí dovoz lososa z Čile a pomôže pri rozvoji domáceho chovu rýb.

Ďalej sa ruší zákaz dovozu zemiakovej sadby, sadeníc cibule a cukrovej repy a semien hrachu určených na pestovanie. Embargo prestáva platiť rovnako pre bezlaktózové mlieko a mliečne výrobky, biologicky aktívne doplnky stravy, vitamínové a minerálne doplnky, bielkovinové koncentráty a ich zmesi, potravinové vlákniny a potravinové aditíva.

Ruské úrady dostávajú po zavedení embarga stále viac sťažností na rast maloobchodných cien viacerých potravín. Výrazne rastú ceny mäsa, najmä hydinového, ale aj mlieka a syrov, ovocia a zeleniny, uviedla agentúra Interfax.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #Európska únia #Rusko #sankcie