Po hypotékach Maďari preveria, či boli férové úvery na autá

Maďarská vláda posúdi, či úvery poskytnuté klientom na kúpu motorových vozidiel boli férové. Vo štvrtok to uviedol maďarský minister hospodárstva Mihály Varga.

21.08.2014 13:32
debata

Tieto úvery by sa tak mohli stať súčasťou kompenzačného programu pre klientov bánk, ktorý začne fungovať v nasledujúcich mesiacoch. Účelom programu je, aby banky kompenzovali klientom finančné prostriedky, ktoré v minulosti zaplatili na nadmerných poplatkoch. Banky proti tejto legislatíve vzniesli právne námietky, aby dokázali, že jednostranné zmeny v kontraktoch boli v poriadku.

Maďarská centrálna banka vo svojom stanovisku uviedla, že jej odhad nákladov programu počíta so všetkými kontraktmi, ktoré by mohli byť do programu zahrnuté, vrátane úverov na zaobstaranie automobilov.

"Je možné prešetriť, či sa tento typ neférových praktík objavil aj inde než v prípade hypotekárnych úverov,“ povedal Varga. "Urobíme tak a podľa toho potom pripravíme návrh na vyrovnanie,“ povedal Varga.

Maďarský parlament v júli schválil zákon, ktorý prikazuje bankám odškodniť klientov s úvermi v cudzích menách. Predtým v júni súd rozhodol, že banky si účtovali neprimerane vysoké poplatky a jednostranne zvyšovali úrokové sadzby z devízových pôžičiek. Podľa odhadov maďarskej centrálnej banky vládny plán zaťaží bankový systém čiastkou zhruba 900 mld. forintov HUF. Banky by mali následne do konca tohto roka previesť zostávajúce devízové úvery na pôžičky vo forintoch pri pevne stanovenom výmennom kurze.

debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #banky