Peniaze za Slovak Telekom pôjdu najmä na zníženie dlhu

Výnos z predaja 49-percentného podielu akcií spoločnosti Slovak Telekom (ST) by sa mal prioritne použiť na zníženie štátneho dlhu. Potvrdil to v stredu po rokovaní vlády minister financií Peter Kažimír.

21.08.2014 13:45
debata (3)

„Áno, stále platí, prioritne chceme použiť tento výnos na zníženie dlhu,“ povedal. Šéf rezortu financií však dodal, že najdôležitejšie je sa dožiť výnosu. „Musíme urobiť všetko preto, aby sme za čo najlepších podmienok predali podiel v Slovak Telekome. Myslím, že veľa sa dozvieme túto jeseň, aj o procese, aj o nástrele ceny,“ vyhlásil Kažimír.

Novela zákona o podmienkach prevodu majetku štátu na iné osoby, ktorá vytvára zákonné predpoklady pre možnosť predaja akcií Slovak Telekomu novým postupom privatizácie, a to formou verejnej ponuky na kapitálovom trhu (IPO), nadobudla účinnosť 1. augusta. Doterajší privatizačný zákon podľa rezortu hospodárstva navrhovaný postup privatizácie neupravoval a existujúce formy privatizácie, ako sú priamy predaj či verejná dražba, pri predaji akcií cez IPO sú neaplikovateľné. „Najpreferovanejšou alternatívou predaja majetkových účastí štátu a Fondu národného majetku SR v spoločnosti Slovak Telekom je predaj prostredníctvom kapitálových trhov (IPO) a subsidiárne v závislosti od viacerých faktorov ovplyvňujúcich vyhliadky na úspech IPO, priamy predaj, prípadne ich kombinácia,“ uviedol rezort hospodárstva.

Ministri minulý rok 13. marca prijali uznesenie, ktorým vzali na vedomie informáciu o možnostiach a podmienkach naloženia s majetkovými účasťami SR zastúpenej rezortom hospodárstva a Fondom národného majetku SR (FNM) na podnikaní spoločnosti Slovak Telekom. Taktiež splnomocnili ministra hospodárstva v spolupráci s predsedom výkonného výboru FNM, aby za účasti odborných poradcov viedli rokovania s majoritným akcionárom spoločnosti Slovak Telekom, firmou Deutsche Telekom AG a manažmentom ST o možnostiach a podmienkach naloženia s majetkovou účasťou SR v Slovak Telekome.

Tento rok 12. februára bolo podpísané memorandum o porozumení medzi spoločnosťou Deutsche Telekom AG, SR zastúpenou rezortom hospodárstva, FNM a firmou ST v súvislosti s predajom 49 % akcií ST slovenskými akcionármi. Následne fond začal s výberom investičnej banky. Vedenie Fondu národného majetku SR začiatkom júla podpísalo Mandátnu zmluvu s investičnými bankami J. P. Morgan Securities PLC, J. P. Morgan Limited a Citigroup Global Markets Limited. Banky majú koordinovať a riadiť proces predaja 49 % akcií spoločnosti Slovak Telekom.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #dlh #Slovak Telekom