Americký sudca je nočnou morou Argentíny, odmietol jej trik s dlhom

Plán argentínskej vlády reštrukturalizovať dlh, a obísť tak rozhodnutie americkej justície, je podľa amerického súdu nelegálny. Vo štvrtok to povedal sudca newyorského súdu Thomas Griesa.

22.08.2014 09:11
debata (18)

Krajinu ale z pohŕdania súdom neobvinil. Nepomohlo by to podľa neho vyriešiť spor s investormi, pre ktorý sa Argentína prednedávnom druhýkrát za takmer 13 rokov dostala do platobnej neschopnosti.

Argentína má v úmysle požiadať majiteľov dlhopisov vydaných podľa zahraničnej legislatívy, aby si ich vymenili za dlhopisy nové. Tie by mali rovnakú hodnotu, ale riadili by sa argentínskym právom. Poskytlo by jej to možnosť obísť skorší verdikt americkej justície, podľa ktorého musí najskôr zaplatiť úrok investorom, ktorí po minulom štátnom bankrote Argentíny z roku 2002 odmietli pristúpiť na podmienky vtedajšej reštrukturalizácie dlhu a požadujú úhradu splátok v plnej výške. Splátku úroku pre majiteľa vymenených dlhopisov Griesa zablokoval a krajina sa potom ocitla v platobnej neschopnosti.

Návrh na výmenu dlhopisov, ktorý v utorok predstavila argentínska prezidentka, by podľa Griesu porušil jeho nariadenia. „Je to nezákonné a súd nariaďuje, že to nemôže byť vykonané,“ cituje sudcu agentúra Reuters. Griesa ale nepovedal, že by sa Argentína dopustila pohŕdania súdom, hoci na to naliehali dvaja poprední žalujúci veritelia. Toto by podľa Griesu nijako neprispelo k hľadaniu dohody medzi stranami.

Predseda argentínskej vlády Jorge Capitan podľa Reuters uviedol, že slová, ktoré Griesa použil, boli „nešťastné, nevhodné a povedal by som dokonca imperialistické výrazy“.

Majitelia nevymenených dlhopisov by od Argentíny mali dostať zhruba 1,3 miliardy dolárov. Krajina tvrdí, že si nemôže dovoliť túto splátku poslať. Investorov, ktorými sú americké hedgeové fondy, nazýva „supími“, pretože si nechcú svoje dlhopisy vymeniť za papiere s nižšou hodnotou.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #bankrot #USA #Argentína